Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Bitcoin blijft stabiel, terwijl Amerikaanse aandelen door het putje gaan

Normaal gesproken is de correlatie tussen Bitcoin en Amerikaanse aandelen, met name tech-aandelen, groot. De afgelopen 24 uur waren een uitzondering, want terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt een zware dag had, wist Bitcoin redelijk op hetzelfde niveau stand te houden. Wat was er aan de hand?

Ontkoppeling van Bitcoin?

Het afgelopen jaar handelde Bitcoin redelijk in tandem met de aandelenmarkten. Dit komt omdat veel mensen Bitcoin op dezelfde wijze beschouwen als tech-aandelen. Mensen zien het als een zogenaamde risico-asset. Dat zijn assets die het goed doen als het economisch voor de wind gaat, maar als het tegenzit en mensen risico van tafel willen halen, dan is Bitcoin een asset die als eerste in de verkoop gaat.

Dat verklaart ook de enorme volatiliteit van Bitcoin en waarom de digitale munt vaak een all-time high neerzet voordat aandelen dat doen en vervolgens ook eerder de bodem bereikt. Het kan zijn dat Bitcoin nu ontkoppelt van aandelen, maar het is ook mogelijk dat Bitcoin door het FTX-schandaal reeds zijn bodem heeft bereikt. Uiteindelijk is de koers een kwestie van vraag en aanbod. Als de verkopers grotendeels uit de markt zijn, dan kan het prima zijn dat we een bodem bereikt hebben.

BTC koers 23 dec
BTC koers 1 uur per candle – Bron: Tradingview

Recessie in 2023

Als we Ryan Selkis van Messari Crypto mogen geloven, dan staat er voor 2023 nog altijd een recessie op het programma. Ergens is dat niet vreemd, als je bedenkt dat we het afgelopen decennium steevast een rente van nul hebben gehad. De markt en economie zijn als het ware gekalibreerd of gewend geraakt aan die lage kosten van kapitaal. Nu is de rente in recordtempo gestegen naar 4,25 tot 4,50 procent in de Verenigde Staten, wat ervoor zorgt dat veel bedrijven die moeten herfinancieren weleens in de problemen kunnen komen.

Dat kan faillissementen veroorzaken, wat op zijn beurt weer de werkloosheid opvoert en dat is het uiteindelijke doel van de Federal Reserve. Een hogere werkloosheid betekent lagere uitgaven en dat heeft een drukkend effect op de inflatie. De Amerikaanse centrale bank heeft al meerdere malen aangegeven dat ze doorgaan met het verhogen of hooghouden van de rente, totdat ze de inflatie daadwerkelijk onder controle hebben.

Uiteindelijk is het lastig om te peilen in hoeverre dat waar is. De Federal Reserve moet wel deze klare taal spreken. Als zij aangeven dat ze zich zelf ook zorgen maken over een recessie en wellicht van koers moeten wijzigen, dan is het vertrouwen van de markt weg. Bluffen is ook een manier om de inflatie onder controle te krijgen en het lijkt erop dat de Federal Reserve dat doet. 

Bitcoin nieuws

BitMEX-oprichter: Volgende week begint nieuwe crypto Bull Run
Bitcoin koers hard onderuit, kan een nieuwe bankencrisis redding brengen?
Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden