Bitcoin

Bitcoin (BTC) hash rate stabiel ondanks prijsstijging

Het lijkt er in de huidige omstandigheden op dat de Bitcoin (BTC)-miningactiviteiten nauwelijks lijken te reageren op de recentelijke prijsstijging van de BTC. Sinds dat BTC $9.000 waard was in begin juli, is de hash rate namelijk redelijk stabiel gebleven, alhoewel 1 BTC nu bijna $12.000 waard is.


Wat betekent hash rate van het BTC-netwerk?

De hash rate is het totaal van computerkracht dat wordt ingezet door alle miners, wereldwijd, bij elkaar opgeteld. Deze computerkracht wordt vervolgens ingezet om nieuwe geldige blokken op het netwerk te creëren. Normaliter kan worden gezegd dat er een sterke correlatie is tussen de hash rate en de prijs van het activum. Dit komt omdat een hogere waarde van BTC simpelweg betekent dat er hogere winstmarges zijn voor alle miners van BTC. Hierdoor worden normaliter meer mining-apparatuur aangesloten wanneer de prijs stijgt, zoals recentelijk gebeurt is. Nu lijkt dit echter niet het geval te zijn. Zo schommelt de hash rate van BTC sinds juli al tussen de 114.7 TeraHashes (TH) per seconde en de 126.9 TH per seconde. Momenteel zit de hash rate van het BTC netwerk op 124.7 TH per seconde, volgens gegevens afkomstig van blockchain.com.

Bron: blockchain.com

Vertraging BTC blokproductie

Begin juni 2020 nam de moeilijkheidsgraad voor het eerst in 2020 af. Dit houdt in dat het eenvoudiger is om een blok op het netwerk te valideren en te creëren. In juli nam deze moeilijkheidsgraad echter weer aanzienlijk toe. Dit laat zien dat het evenwichtsmechanisme op dit moment eigenlijk te hoog is. Hierdoor was de moeilijkheidsgraad voor de beschikbare hash rate te hoog, wat resulteert in een vertraging van de blokproductie.

Opmerkelijk hierbij is echter wel dat sinds het tweede deel van juli de prijs van 1 BTC steeg naar circa $11.500. Waar verwacht werd dat de hash rate mee zou stijgen met deze prijswaarde, blijft deze nu toch achter.

Een mogelijke reden hiervoor is dat het aanbod van nieuwe mining-apparatuur wordt beperkt door fysieke toeleveringsketens, die allemaal te leiden lijken te hebben van het COVID-19-virus. Hiernaast is er een verstoring van nieuwe mining-apparatuur van onder andere Bitmain. De productie hiervan is namelijk voor een periode van minstens 3 maanden volledig stopgezet.


Dominantie Bitmain

Bitmain, wereldwijd één van de grootste fabrikanten voor mining-apparatuur, is in strijd tussen de dominantie van het bedrijf en 2 mede-oprichters.

Zij hebben hierdoor tijdelijk de productie en levering van nieuwe apparaten stopgezet. Het gevolg is dat een aanzienlijk deel van de ASIC-apparaten-levering, de mining-apparaten die door Bitmain worden ontwikkeld, beperkt. Dit zou dan ook een mogelijke reden kunnen zijn dat de hash rate op het Bitcoin-netwerk achterblijft, terwijl de prijs wel stijgt.

Verwacht wordt dan ook, dat wanneer de concurrenten van Bitmain hun activiteiten opschalen en ook oude miners geleidelijk weer worden ingeschakeld, dat de hashrate weer zal groeien. Het is echter nog niet precies bekend wanneer dit zal plaatsvinden.


Bitcoin nieuws

Bitcoin koers onderuit door China en Midden-Oosten
Dit is het beste moment om Bitcoin te kopen, volgens 2 on-chain indicatoren
Bitcoin ETF van BlackRock voor het eerst $0 aan instromen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?