Bitcoin opties
Bitcoin

Bitcoin dominantie profiteert van hevige marktcrash, altcoins lijden

De cryptomarkt is er zwaar aan toe momenteel. Bitcoin (BTC) is vannacht als een kaartenhuis in elkaar gezakt en voor het eerst sinds februari onder de $50.000 gedoken. 

Bij de rest van de markt is het beeld nog veel droeviger. Als gevolg heeft Bitcoin een groter marktaandeel veroverd. Sterker nog, Bitcoin’s marktaandeel is gestegen tot zijn hoogste punt in jaren.

BTC dominantie bereikt 58%

Het markaandeel van Bitcoin wordt ook wel de ‘Bitcoin dominantie’ genoemd. Het geeft simpelweg aan welk deel van de totale crypto-marktkapitalisatie uit Bitcoin bestaat. 

De Bitcoin dominantie wordt doorgaans gebruikt om de relatieve sterkte van Bitcoin ten opzichte van de rest van de markt te meten. Stijgt de Bitcoin dominantie? Dan presteert Bitcoin beter dan de meeste andere cryptomunten.

Momenteel kun je het wellicht beter anders verwoorden. BTC presteert minder slecht dan de rest van de cryptomarkt. Terwijl Bitcoin op zijn piek vanmorgen zo’n 17% lager stond dan een dag eerder, lagen de verliezen bij de top 100-cryptomunten veelal tussen de 25% en 30%.

Als gevolg is de Bitcoin dominantie gestegen tot een piek van 58,1%. Het eerdere hoogtepunt van nipt boven de 57%, dat in april werd bereikt, is hiermee overschreden. De laatste keer dat Bitcoin’s marktkapitalisatie minstens 58% van de markt ujitmaakte, was begin april 2021.

Al sinds de start van 2023 bevindt de BTC dominantie zich in een sterke opmars, tot de frustratie van altcoin-houders. Terwijl Bitcoin sindsdien sterk is opgerukt, en zelfs al een nieuwe all-time high heeft bereikt, bevinden veel altcoins zich nog altijd mijlenver onder hun in 2021 bereikte recordhoogtes.

Waarom daalt Bitcoin vandaag?

De capitulatie op de cryptomarkt begon afgelopen vrijdag al toen de teleurstellende arbeidsmarktcijfers uit de Verenigde Staten de wijde wereld in werden gebracht. Het heeft de angst voor een recessie flink doen oplaaien, wat niet alleen de cryptomarkt maar ook de traditionele markten harde klappen heeft bezorgd.

De Japanse aandelenmarkt heeft vandaag zelfs zijn grootste daling sinds de Zwarte Maandag 1987 – een van de grootste beurscrashes ooit – doorgemaakt van meer dan 12%.

Naast de recessieangst neemt de onrust in het Midden-Oosten ook al een tijdje toe. Al dagen dreigt Iran met een grote aanval op Israël, wat een hoop onrust tot de markten heeft gebracht.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Crypto-analist: Neerwaartse trend voor Bitcoin, maar lange termijn blijft veelbelovend
Dit is waarom deze week cruciaal gaat worden voor de Bitcoin koers
Bernstein: Bitcoin koers kan stijgen naar $90.000 als Trump weer president wordt
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Deze 3 Crypto’s overleven de crash en stijgen fors in waarde
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?