Bitcoin Nieuws

‘Bitcoin gedraagt zich als goud, maar ook weer niet’

Bitcoin staat binnen de financiële wereld ook wel bekend als het digitale goud. Dat komt met name door de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden voor Bitcoin, die heel erg lijkt op de natuurlijke schaarste van goud. Verder is Bitcoin een asset die net als goud geen winst (of dividend) oplevert en moet de asset het vooral hebben van marktwerking.

In de praktijk zien we dat Bitcoin en goud op bepaalde vlakken op elkaar lijken, maar op bepaalde vlakken ook weer niet.

Bitcoin, goud en de Amerikaanse rente

In de onderstaande grafiek zien we dat de Bitcoin koers en de goudprijs voornamelijk een functie zijn van de Amerikaanse rente. Als de Amerikaanse rente daalt, dan stijgen Bitcoin en goud. Als de Amerikaanse rente stijgt, dan dalen Bitcoin en goud. De Amerikaanse rente wordt in de grafiek vertegenwoordigd door de blauwe lijn.

Er zijn echter ook periodes waarin Bitcoin en goud een ander pad kiezen. “Hoe ik het zie is dat Bitcoin een risk-on investering is met het oog op de uitbreiding van de liquiditeit. Maar Bitcoin heeft niet dezelfde kwaliteiten als veilige haven als goud, wat we bijvoorbeeld zien tijdens momenten van geopolitieke- en politieke spanning”, aldus Capital Flows op Substack.

Bitcoin deed het bijvoorbeeld beter dan goud in 2021 op het moment dat centrale banken de wereldeconomie overspoelden met liquiditeit. De bodem van de blauwe lijn (rentes) komt overeen met de toppen van de oranje lijn (Bitcoin).

Het tegenovergestelde gebeurde op het moment dat de Federal Reserve de rente begon te verhogen en de geopolitieke spanning toenam.

Alles draait om de geldhoeveelheid

Omdat zowel goud als Bitcoin assets zijn die geen geld voor je verdienen, is hun prijsactie afhankelijk van de hoeveelheid geld in het systeem en natuurlijk de interesse in de afzonderlijke assets. Als er een surplus aan geld in het systeem is ten opzichte van assets, dan functioneren Bitcoin en goud als een soort opvangbakken.

Mensen vluchten op dat soort momenten naar de schaarste van Bitcoin en goud, omdat er geen alternatieven zijn die voldoende opleveren. Op die momenten is de gegarandeerde schaarste van Bitcoin en goud even de meest aantrekkelijke investering.

Je zou dus kunnen zeggen dat goud en Bitcoin in grote lijnen hetzelfde bewegen. Maar dat Bitcoin nog iets meer op aandelenindices als de S&P 500 en de Nasdaq 100 lijkt, terwijl goud meer een traditionele veilige haven is op dit moment.

Bitcoin nieuws

Transactiekosten Bitcoin en Ethereum vallen omlaag
Bitcoin kan dit jaar met 150 procent stijgen
Is dit een goed moment om Bitcoin te kopen?
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren