Bitcoin, BTC
Bitcoin

Bitcoin gedraagt zich weer als de koning in 2023

Over de afgelopen maanden is Bitcoin erin geslaagd om de rest van de markt zijn hielen te laten zien. On-chain analysebedrijf Glassnode weet zelfs te vermelden dat Bitcoin het beter deed dan olie, goud en zilver. Over de afgelopen drie maanden pakte Bitcoin een rendement van ongeveer 14,5 procent.

BTC performance

Met name olie ging met een daling van 4 procent door een lastige periode, terwijl goud en zilver een groei van 7,5 en 12,7 procent mochten noteren.

Bitcoin als veilige haven

Het feit dat Bitcoin erin slaagde om tegen de achtergrond van de bankencrisis, die in maart 2023 begon, te stijgen pleit voor de status van de digitale munt als veilige haven. Blijkbaar zijn er veel mensen die Bitcoin toch op die manier beoordelen, zeker als het traditionele financiële systeem wat onstabiel oogt.

Door de crisis werden de aandelen van banken gedumpt en kozen veel mensen er blijkbaar voor om dat kapitaal vervolgens in Bitcoin te investeren. Van een echte doorbraak voor Bitcoin kunnen we nog niet spreken, maar het is wel degelijk een veelbelovende ontwikkeling.

Opvallend is dat Bitcoin zich de afgelopen maanden ook ontkoppelde van goud. Waar de correlatie de afgelopen jaren rond de 50 procent lag, staat deze nu nog maar op 11 procent.

Sinds de start van 2023 is de correlatie met de Amerikaanse aandelenmarkt ook flink gedaald. Dit betekent dat de markt Bitcoin in groeiende mate ziet als een onafhankelijke asset-klasse.

De schaarste van Bitcoin

De groei van Bitcoin als veilige haven heeft waarschijnlijk alles te maken met de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Er is geen asset op aarde die wat dat betreft kan tippen aan Bitcoin. Zeker niet als de veiligheid en decentrale aard van het netwerk ook nog een rol speelt.

In principe is Ethereum namelijk ook op dit punt, maar het netwerk van de nummer twee van de markt kent veel minder nodes. Het is simpelweg lastiger om een Ethereum node te draaien en aan het netwerk mee te doen.

Bitcoin inflatie

Voor april 2024 staat de volgende halving van Bitcoin op het programma en gaat de inflatie van de marktleider weer door de helft. Nu is het afwachten of Bitcoin het wederom in zich heeft om een nieuwe bullrun te starten in navolging van deze belangrijke gebeurtenis.

Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?