Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Peter Zeihan, een geopolitiek denker, beargumenteerde als gast van de Joe Rogan podcast waarom Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en naar nul gaat. Dat zijn uitspraken die de Bitcoin-gemeenschap niet zomaar over zich heen laat komen. Als je dat soort beweringen maakt, dan moet je met goede argumenten komen.
Volgens Zeihan is de absolute schaarste van Bitcoin de voornaamste reden dat het nooit zal werken als geld. “Het meest gestoorde aan Bitcoin is dat er nooit meer dan een ‘X’ aantal in omloop komt. Dat betekent dat het per definitie niet geschikt is voor de handel,” aldus Zeihan. Aan die uitspraak merk je dat het voor Zeihan heel lastig is om buiten de bestaande kaders te denken.
Met een valuta die een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden heeft, zou je van nature dalende prijzen krijgen. Je kunt Bitcoin wel gebruiken voor de handel, maar in plaats van inflatie krijg je deflatie. In een samenleving met een valuta met een absolute schaarste loont het om te sparen.
In het huidige financiële systeem worden mensen die braaf sparen juist gestraft. Je kunt debatteren over de voor- en nadelen, maar het huidige systeem is niet duidelijk beter. Zeker niet voor de planeet. In het huidige systeem worden mensen gedwongen om hun geld zo snel mogelijk uit te geven, omdat het waarde verliest. Onder een Bitcoin standaard zou dat andersom zijn.
Zeihan maakte ook het argument dat “het hele idee van economische activiteit is dat er sprake is van expansie, wat betekent dat je meer valuta nodig hebt om die uitbreiding te onderhouden.” Dat klinkt allemaal mooi, maar waarom zou je daar per se meer valuta voor nodig hebben? Je kunt het ook met dezelfde hoeveelheid doen, maar minder betalen voor die expansie. Nu groeit de geldhoeveelheid ook duidelijk harder dan de expansie van de economie, omdat we te maken hebben met een gigantische inflatie.
Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Deflatie is voor veel economen een nachtmerrie, maar in principe is er niets slechts aan. Economen zijn bang dat mensen niets meer uitgeven als de prijzen dalen, maar dat is natuurlijk niet het geval. Het bewijs zit in technologie. De telefoon die jij vandaag hebt, koop je volgend jaar waarschijnlijk voor minder geld. Dat betekent echter niet dat jij per se een jaar wacht om die telefoon te kopen. Je koopt hem nu, omdat je uiteindelijk ook een beperkte hoeveelheid tijd hebt. Je moet er nu van genieten.
De Bitcoin koers is dit jaar al met 9% in waarde gestegen, is dit te wijten aan het zogenoemde ‘januari-effect’?
Op deze manier zou de Bitcoin koers naar 200.000 dollar kunnen stijgen, maar daarvoor is het volgende nodig.
De Spot Bitcoin ETFs zijn het jaar 2025 goed begonnen met een totale instroom van bijna 2 biljoen dollar. Gaan ze dit jaar net zo knallen als in 2024?
Analist: Bezit minimaal 10.000 XRP om toekomstige winstkansen te benutten. Slechts 7,4% van wallets bevat deze hoeveelheid tokens.
Volgens Nicholas Merten gaat de Bitcoin koers compleet instorten te komende twee weken. Waarom is hij zo bearish?
Elon Musk’s ‘Kekius Maximus’-actie veroorzaakt hype op de cryptomarkt, met memecoins geïnspireerd door Pepe die explosief in waarde stijgen.