AI
Bitcoin

Bitcoin kan cruciale rol spelen binnen de AI-revolutie

Als we de berichtgeving van CNBC mogen geloven, dan zou Bitcoin weleens een cruciale rol kunnen spelen binnen de AI-revolutie. Niet als digitale valuta, maar als een manier om te voorkomen dat vooroordelen of onjuist gegevens worden meegenomen in trainingsdata voor de AI-modellen. Dankzij de onderliggende theorie van Bitcoin, zou het mogelijk kunnen zijn om mensen een beeld te geven van de data waarmee de AI in kwestie getraind is.

Daarmee komt er meer “transparantie” over de antwoorden en oplossingen die een AI-model.

De strijd tegen vooroordelen

Een belangrijke zorg met betrekking tot AI-modellen, zoals diegene die ten grondslag liggen aan toepassingen zoals ChatGPT, is het mogelijke voorkomen van vooroordelen of onjuiste informatie in de trainingsgegevens. Dit betekent dat de antwoorden van een AI-systeem mogelijk bevooroordeeld of onjuist kunnen zijn.

Blockchain werd in 2009 geïntroduceerd met de lancering van de cryptocurrency Bitcoin. In de context van Bitcoin fungeert de technologie als een onveranderlijk en fraudebestendig openbaar grootboek van transacties. Bedrijven zijn nu op zoek naar manieren om deze principes toe te passen in andere blockchain-toepassingen, ook wel bekend als gedistribueerde grootboektechnologie.

In het geval van AI kunnen trainingsgegevens op de blockchain worden geplaatst, waardoor de ontwikkelaars van het AI-systeem kunnen volgen op welke gegevens het model is getraind.

Blockchain-gesteunde transparantie

Casper Labs, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain, heeft deze maand een samenwerking aangekondigd met IBM om een dergelijk systeem te ontwikkelen.

“In het product dat we aan het ontwikkelen zijn, worden de datasets daadwerkelijk gecontroleerd en opgeslagen op de blockchain, zodat er bewijs is van hoe de AI is getraind,” legde Medha Parlikar, Chief Technology Officer en medeoprichter van Casper Labs, uit tijdens een paneldiscussie op het World Economic Forum in Davos. “Dus als je de AI gebruikt en merkt dat het begint te hallucineren, kun je de AI terugdraaien. Hierdoor kun je een deel van het leerproces ongedaan maken en teruggaan naar een eerdere versie van de AI.”

Het begrip “hallucinaties” verwijst hier naar situaties waarin een AI-systeem onjuiste informatie genereert.

Hoewel blockchain al geruime tijd wordt besproken en verschillende industrieën, van financiën tot gezondheidszorg, manieren onderzoeken om het te integreren, suggereert Sheila Warren, CEO van de Crypto Council for Innovation, dat een op blockchain gebaseerd grootboek voor AI-trainingsgegevens wel eens de “killer use case” voor deze technologie zou kunnen zijn.

“Ik denk echt dat de verificatie en checks and balances binnen een AI-systeem worden aangedreven en ondersteund door blockchain,” merkte Warren op tijdens het panelgesprek met CNBC.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Positief crypto nieuws: Fed Beleidsversoepeling kan Bitcoin naar $150.000 Stuwen
Trump omarmt crypto en accepteert Bitcoin en Dogecoin voor campagnedonaties
‘Bitcoin vormt gigantische bullish setup’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?