Afrika-Nigeria-Bitcoin
Bitcoin

‘Bitcoin kan het Afrikaanse banksysteem van $86 miljard opblazen’

In de Westerse wereld fungeert Bitcoin op dit moment vooral als een spaarmiddel en is betalen met Bitcoin nog niet echt doorgebroken. Dat lijkt op het Afrikaanse continent anders, want daar begint het Lightning Network, een tweede laag voor snelle betalingen op Bitcoin, langzaam door te breken. Volgens sommigen heeft Bitcoin dankzij deze technologie om de traditionele betaalsystemen in Afrika te veranderen.

Een bank voor iedereen

Je kunt het je als Westerling bijna niet voorstellen, maar in Afrika leeft een groot deel van de bevolking nog altijd zonder bankrekening. Bitcoin kan daar in theorie een oplossing voor bieden, zeker nu steeds vaker blijkt dat de nationale Afrikaanse valuta onderhevig zijn aan zware inflatie en internationale overboekingen extreem duur zijn.

Veel Afrikaanse landen zijn voor een significant deel van hun bruto binnenlands product afhankelijk van internationale overboekingen. Dan gaat het met name om steun van familieleden en vrienden die hun salaris in de Westerse wereld verdienen en een deel daarvan overmaken naar Afrika.

Dat kost een hoop geld en alleen daar al zou Bitcoin, met name in de vorm van het Lightning Network, enorm veel waarde kunnen toevoegen. Transacties via Lightning zijn immers praktisch gratis, wat jaarlijks wel 3 tot 5 procent kan besparen op dergelijke transacties.

“Het maakt voor mij niet uit of de prijs omhoog of omlaag gaat, omdat ik Bitcoin nog altijd als voertuig kan gebruiken om direct geld naar de andere kant van de wereld te sturen”, aldus Mike Brock van het TBD van Block. “Ik kan dollars voor Bitcoin omwisselen en die Bitcoin vervolgens omzetten in Braziliaanse real”, zo gaat Brock verder.

Gebroken systeem

Het probleem met het Afrikaanse banksysteem is dat ongeveer 80 procent van de internationale transacties buiten het continent worden verwerkt in bijvoorbeeld Amerika of Europa. Dat zorgt voor hogere kosten en verwerkingstijden en betekent dat een deel van het geld in het Westen achterblijft.

“Het volledige banksysteem in Afrika is kapot. Er zijn ongeveer tweeduizend betaalsystemen en 2 procent kan maar met elkaar communiceren. Dat nummer blijft groeien. Het wordt niet beter, maar slechter”, aldus Ray Youssef van Paxful.

Bitcoin kan in potentie een hoop tussenpersonen uit de keten weghalen en het voor Afrikanen mogelijk maken om elkaar vrijwel direct digitale betalingen te sturen. “We gaan naar een model waarin we betalingen kunnen maken zonder IOUs, krediet, beloftes of fiatgeld”, aldus Alex Gladstein van de Human Rights Foundation.

“Het is letterlijk alsof je een stukje goud of een briefje van 20 dollar onmiddellijk naar een andere locatie stuurt”, zo gaat hij verder. “Als je toegang hebt tot het internet, dan kun je Bitcoin gebruiken en de overheid kan daar niets aan doen”, zo sluit Brock het verhaal af.

Bitcoin nieuws

Is dit het geheime wapen van Bitcoin?
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Derivatenmarkt wijst op optimisme rond Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging