Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Bitcoin koers daalt na gemengde inflatiecijfers uit de VS

De Bitcoin (BTC) koers is onder de $58.000 gedoken nadat nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten bekend werden gemaakt. In navolging op de consumentenprijsindex (CPI) van gisteren was het vandaag tijd voor de producentenprijsindex (PPI), waar de markt met gemengde gevoelens op reageert.

Producentenprijsindex VS

De huidige week staat volledig in het teken van inflatiecijfers uit de VS. Gisteren kon je in het Bitcoin nieuws lezen over de consumentenprijsindex (CPI), die jaar-op-jaar zoals verwacht met 2,9% is gestegen in augustus. 

Vandaag is het stokje doorgegeven aan de PPI, die de gemiddelde prijsverandering meet op producentenniveau. Het is een voorloper op de CPI, omdat stijgende kosten voor producten uiteindelijk vaak worden doorberekent aan de consumenten.

De PPI is maand-op-maand met 0,2% gestegen, net iets hoger dan de verwachte 0,1%. Op jaarbasis werden de verwachtingen daarentegen licht overtroffen, met een prijsstijging van 1,7% terwijl men rekening hield met een stijging van 1,8%

De kern-PPI (waarbij de volatiele voedsel- en energieprijzen worden uitgesloten) kwam daarentegen zowel op jaarlijkse als maandbasis 0,1% hoger binnen dan verwacht. Op jaarbasis kwam de kern-PPI binnen op 2,4% en op maandbasis bedroeg de kern-PPI 0,3%.

“We zagen een vergelijkbaar patroon bij de CPI-inflatie, waarbij de jaarlijkse en maandelijkse inflatie een ander beeld schetsen,” schreef het handelsplatform The Kobeissi Letter 

Volgende week staat er een nieuwe rentevergadering op de agenda vanuit de Amerikaanse centrale bank, en de markt lijkt overtuigd dat de rente met 0,25% verlaagd zal worden. 

Aan het begin van deze week was er al een duidelijke meerderheid die een renteverlaging van 0,25% verwachtte, maar inmiddels denkt maar liefst 85% van de futuresmarkt (externe link) dat dit zal gebeuren. Het restant denkt echter dat de centrale bank agressiever zal ingrijpen en een verlaging van 0,50% zal doorvoeren.

BTC koers licht onderuit

Na de nieuwe inflatiecijfers deed de Bitcoin koers een stapje terug . Op het moment van publicatie ging Bitcoin over de toonbank voor iets meer dan $58.000, maar iets meer dan een uur later stond de koers op grofweg $57.400.

Inmiddels is Bitcoin weer terug boven de $58.000, en dus lijkt er niets aan de hand te zijn. 

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Crypto analist: het is nog te vroeg voor optimisme over Bitcoin
BlackRock’s Bitcoin ETF haalt voor het eerst in 3 weken weer kapitaal binnen
Bitcoin koers op het punt van explosieve stijging: Woensdag cruciaal volgens Bitwise
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten