Bitcoin Nieuws

Bitcoin-liquiditeit daalt: slechts 462 BTC nodig om prijs met 1% te bewegen

De bearmarkt en de invloed van de Amerikaanse overheid dragen bij aan de dalende BTC-liquiditeit in de afgelopen weken en maanden op de Bitcoin-markt.

De liquiditeit van Bitcoin en USDT neemt razendsnel af

Gegevensaanbieder Barchart geeft vandaag aan dat deze trend aanhoudt, waarbij de marktdiepte voor zowel BTC als de meest populaire stablecoin, USDT, een dieptepunt in 15 maanden heeft bereikt.

Marktdiepte verwijst naar het vermogen van de markt om grote transacties te verwerken zonder de prijs aanzienlijk te beïnvloeden. Deze statistiek houdt rekening met de totale omvang en het volume van openstaande orders, biedingen en aanbiedingen.

Eind april meldde CCData dat er slechts een order van 462 BTC nodig zou zijn om de prijs van de cryptomunt met minimaal 1% te laten fluctueren in beide richtingen. Barchart stelt dat dit de laagste marktdiepte voor BTC-USDT is sinds mei 2022, toen Bitcoin een enorme daling kende na de COVID-crash.

BTC liquiditeit
Bitcoin liquiditeit – Bron: Twitter @Barchart

Lage liquiditeit is een probleem voor crypto whales

Gisteren deelde marktgegevensleverancier Material Indicators een grafiek die aantoont dat Bitcoin-whales op dit moment genoodzaakt zijn hun grote aankoop- en verkooporders op te splitsen in kleinere transacties, vanwege de hoge prijsafwijkingen veroorzaakt door de lage liquiditeit.

Crypto-whales kopen niet langer grote hoeveelheden BTC in één transactie. De beperkte liquiditeit rond het $29,1K-niveau zorgt ervoor dat omvangrijke transacties de prijs aanzienlijk zouden beïnvloeden. Daardoor worden crypto-whales genoodzaakt om meerdere kleinere orders te plaatsen.

Aan de positieve kant is de gehele cryptomarkt nu aanzienlijk groter dan voor de bullmarkt van 2020. Daarnaast heeft het driemaandelijkse handelsvolume op Coinbase, de grootste Amerikaanse beurs, zich de afgelopen drie kwartalen gestabiliseerd boven $140 miljard. Echter, het blijft nog steeds de helft van het gemiddelde van 2021.

Conclusie

De bearmarkt en de invloed van de Amerikaanse overheid op de cryptomarkt hebben geleid tot een afname van de BTC-liquiditeit in de afgelopen weken en maanden. Deze dalende liquiditeit heeft gevolgen voor crypto-whales, die nu gedwongen zijn hun grote orders op te splitsen in kleinere transacties om de prijs van Bitcoin niet aanzienlijk te beïnvloeden.

Aan de andere kant is het bemoedigend om te zien dat de gehele cryptomarkt aanzienlijk is gegroeid sinds de bullmarkt van 2020 en het handelsvolume op Coinbase stabiel blijft boven de $140 miljard. Dit suggereert dat, ondanks de huidige liquiditeitsproblemen, er nog steeds een sterke interesse en activiteit is in de cryptomarkt.

Bitcoin nieuws

Jack Dorsey voorspelt pro-Bitcoin kandidaat Robert F. Kennedy Jr. als volgende Amerikaanse president
Bitcoin trekt zich niets aan van onstabiele markt
Hoe kan het dat Bitcoin weer stijgt na de aanvallen van de SEC?
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen