Bitcoin

Bitcoin miners in Iran hebben een nieuwe koper, de centrale bank

Iran, zwaar getroffen door sancties maar boordevol olie en aardgas om elektriciteit te leveren, wendt zich tot cryptocurrencies om goederen te importeren.


Nieuwe sancties voor Iran

Onlangs kwam er een rapport uit van het door de staat gerunde Iranian Students ‘News Agency (ISNA). Volgens dit rapport heeft Iran nieuwe regels opgesteld om de door Iraniërs geminede Bitcoin naar de staatskas te leiden, zodat het land deze kan gebruiken om goederen te importeren.

Het bevelschrift, uitgevaardigd door het Ministerie van Energie en de Centrale Bank van Iran (CBI), vereist dat de legaal geregistreerde crypto miners van het land de tokens die ze minen aan de CBI verkopen. Iran ziet de digitale munt steeds meer als een goede oplossing om de Amerikaanse sancties te ontwijken.

De beslissing van Iran doet denken aan het recente besluit van Venezuela om mining pools te nationaliseren. Venezuela is ook onderworpen aan Amerikaanse sancties.


Iran zet dollars om naar Bitcoin

De VS trok zich in 2018 terug uit een multilaterale nucleaire overeenkomst met Iran. Kort daarna voerde het opnieuw sancties in tegen groepen uit Iran die zaken deden met de Islamitische Republiek. Daarnaast kondigde Staatssecretaris Michael Pompeo op 8 oktober nieuwe sancties aan tegen 18 Iraanse banken.

Als gevolg hiervan heeft Iran beperkte mogelijkheden om dollars die het in reserve houdt te gebruiken. Hierdoor heeft de centrale bank van Iran haar officieel primaire reservevaluta overgeschakeld van de Amerikaanse dollar naar de Chinese yuan. Bovendien overweegt Iran om haar eigen digitale valuta te creëren. Alles bij elkaar genomen, zou de omarming van de yuan en een door de staat gesanctioneerde digitale valuta Iran kunnen helpen meer van zijn olie op de wereldmarkt te verkopen.

Maar de beweging van vandaag, althans op het eerste gezicht, gaat niet zozeer om de export, maar om betalen van de import. In een toespraak voor de Council on Foreign Relations afgelopen december zei Brian Hook, de vertegenwoordiger van de VS voor Iran, het volgende:

“Het regime worstelt met het verkrijgen van de vreemde valuta die ze nodig hebben om hun import te kopen, zoals machines, industriële inputs en consumptie goederen.”

Hoewel de Bitcoin en andere crypto valuta’s niet zozeer vreemde valuta’s zijn als internationale, kunnen ze toch helpen.


Iran legaliseerd crypto

Iran heeft in augustus 2019 officieel crypto valuta mining gelegaliseerd, hoewel het tegelijkertijd handel verbood. De voorschriften waren bedoeld om belastingen te heffen van miners die anders zouden profiteren van de zwaar gesubsidieerde elektriciteit van Iran. Dankzij de immense olie- en aardgasreserves van Iran, heeft het enkele van de goedkoopste energieprijzen ter wereld.

Echter kan het die energie niet verkopen. Haar economie, die sterk afhankelijk was van de verkoop van olie aan landen die op hun hoede waren voor het overtreden van Amerikaanse sancties, bevond zich aan het begin van het jaar al in een diepe recessie. De pandemie van het coronavirus hielp daarin niet. Tussen maart en juli verlaagde Iran de olieproductie van 3,1 miljoen vaten per dag tot 1,9 miljoen. Dit is het laagste percentage sinds 1981. Een groot deel van de olie die Iran produceerde was opgeslagen.

Na verloop van tijd realiseerde de Islamitische Republiek zich echter dat het zijn natuurlijke hulpbronnen kon behouden. Bovendien zag het in dat het deze niet alleen kon gebruiken om crypto mining toe te staan, maar ook om het te promoten. Zelfs als de export van energie werd verstikt door sancties en een verminderde vraag. Immers, bij proof-of-work-mining staan lagere elektriciteitskosten gelijk aan hogere winsten. Aangezien het inzetten van mijnbouwhardware arbeidsintensief is. Eerder dit jaar gaf Iran zijn zegen aan industriële Bitcoin mining hubs die zijn ondergebracht in de energiecentrales van het land.

De details van de herziene regelgeving worden nog uitgewerkt. Het staatsbedrijf Presstv zei het volgende:

“De miners worden geacht de originele crypto valuta rechtstreeks en binnen de toegestane limiet te leveren aan de kanalen die door het CBI zijn geïntroduceerd.”

Het land moet echter de tarieven nog bekendmaken waartegen het miners zal gaan compenseren.

 

Bitcoin nieuws

Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
BlackRock CEO is ‘heel bullish’ over Bitcoin
Bitcoin koers 67% omhoog in 2024, waar ligt het plafond?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?