Bitcoin mining
Bitcoin

Bitcoin miners in moeilijkheden dankzij dalende koers en stijgende hashrate

De huidige omstandigheden voor Bitcoin (BTC) miners zijn verre van ideaal. Terwijl de hashrate, oftewel de totale rekenkracht van het netwerk, voortdurend nieuwe recordhoogtes bereikt, blijft de Bitcoin koers onder de $60.000 steken.

Dit heeft de winstgevendheid van de miners fors doen afnemen, en de vooruitzichten voor de komende weken blijven erg somber.

BTC miners verdienen 11,4% minder

De wereldwijde investeringsbank Jefferies besprak vandaag in een onderzoeksrapport de verontrustende situatie van de Bitcoin miners. Dankzij de stijgende hashrate en de dalende Bitcoin koers waren hun werkzaamheden de afgelopen maand een stuk minder winstgevend dan normaal.

Jefferies concludeert dat de gemiddelde dagelijkse opbrengst per exahash voor miners met 11,8% is gedaald in augustus ten opzichte van de maand ervoor. Dit betekent dat miners een stuk minder verdienen per eenheid rekenkracht.

Bitcoin miners zetten gigantische hoeveelheden rekenkracht in met gespecialiseerde machines die 24/7 cryptografische puzzels op proberen te lossen. De gelukkige miner die hier als eerste in slaagt, mag een nieuw transactieblok aan de blockchain toevoegen en strijkt de block reward én alle betaalde transactiekosten van het desbetreffende blok op.

Jefferies wijst naar de stijgende hashrate en de dalende Bitcoin koers als voornaamste redenen voor de krimpende marges van de miners.

Een stijgende hashrate betekent niets minder dat de concurrentie onder Bitcoin miners in de lift zit. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het mining-proces moeilijker wordt gemaakt om zo de blokproductiesnelheid constant te houden rond de tien minuten. Dit heeft natuurlijk een negatief effect op de verdiensten van de miners.

Het mag duidelijk zijn dat Bitcoin’s aanhoudende prijsdaling eveneens een grote rol speelt. Vorige maand zag de munt zelfs een van zijn grootste dalingen in jaren, waardoor de omzet van miners verder onder druk is komen te staan.

De analisten verwachten dat de huidige maand wederom geen pretje zal zijn voor de miners. De hashrate steeg vorige week namelijk nog tot een nieuw record, terwijl de bitcoin koers vooralsnog enkele procenten in de min staat.

Uptime onder Bitcoin miners stijgt

Hoewel de winstgevendheid van miners achteruitgaat, verbeter de operationele efficiëntie volgens de analisten van Jefferies. De tien grootste miners die door de bank worden gevolgd was de uptime afgelopen maand rond de 83%, tegenover 76% een jaar eerder en 79% in augustus 2022.

Verder concludeerden de analisten dat de Amerikaanse beursgenoteerde miningbedrijven in augustus 19,9% van alle Bitcoin-beloningen in ontvangst namen, wat een lager aandeel is dan de maand ervoor. 

Marathon Digital ging er de vorige maand vandoor met de meeste Bitcoins; 673 stuks om precies te zijn.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Crypto analist: het is nog te vroeg voor optimisme over Bitcoin
BlackRock’s Bitcoin ETF haalt voor het eerst in 3 weken weer kapitaal binnen
Bitcoin koers op het punt van explosieve stijging: Woensdag cruciaal volgens Bitwise
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten