Bitcoin minen, miner
Bitcoin

Bitcoin mining hashrate valt met ruim 30 procent vanwege storm in Amerika

De hashrate van het Bitcoin netwerk is van 230 exahash per seconde (EH/s) naar 155 EH/s gevallen als gevolg van een gigantische storm in de Verenigde Staten. Duizenden huizen en bedrijven zitten vanwege de aanhoudende sneeuwstorm in de VS in grote problemen. De storm vernielde met wind, zware sneeuw en de extreem lage temperaturen flinke delen van het energienet in de VS.

Miners sluiten operaties af

Het grote Riot Blockchain moest zijn faciliteit in Rockdale in het Amerikaanse Texas al sluiten vanwege de extreme weersomstandigheden. Andere miners moesten vergelijkbare stappen nemen. Core Scientific, dat recent zijn faillissement aanvroeg, zei eerder al dat het zijn operaties afbouwde om het stroomnet te ontzien en daarmee te stabiliseren. Het verwacht dat de Bitcoin productie in deze periode daalt, zo laat het bedrijf via Twitter weten.

“Wees voorbereid op ups en downs dit weekend, terwijl we met de winterse storm moeten dealen”, aldus Neil Galloway van Compass Mining. De miners van Compass Mining in Texas zijn op dit moment al offline, zodat de mensen daar in ieder geval hun huis kunnen verwarmen en koken. Dat laat ook meteen de bijzondere voordelen van Bitcoin mining zien met betrekking tot de stabilisatie van het energienet.

Stabiliseren van het energienet

Onder de normale omstandigheden zou het stroomnet van Texas veel teveel stroom produceren, die zonder Bitcoin mining verloren gaat. Dankzij Bitcoin mining is het mogelijk om een bepaalde overproductie te draaien, die tijdens stormen als deze van pas kunnen komen. Bitcoin miners zetten dan de machines uit, zodat de overtollige stroom ingezet kan worden voor de mensen. Als Bitcoin mining er niet zou zijn, dan zou het niet rendabel zijn om die overproductie door het hele jaar te draaien.

Nu kunnen ze die extra stroom omzetten in Bitcoin, waardoor het in ieder geval nog iets oplevert. De weersomstandigheden in de Verenigde Staten creëeren nu wel een unieke situatie voor het Bitcoin netwerk. Amerika is verantwoordelijk voor tenminste 37 procent van de hashrate en een groot deel daarvan is nu weggevallen. Voor de rest van de industrie is dat een meevaller, want de concurrentie is daarmee even stevig afgenomen.

Bitcoin nieuws

BitMEX-oprichter: Volgende week begint nieuwe crypto Bull Run
Bitcoin koers hard onderuit, kan een nieuwe bankencrisis redding brengen?
Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC