Bitcoin prijs
Nieuws

Bitcoin nadert de volgende halving: Wat je moet weten

De halving van Bitcoin (BTC) is een van de meest cruciale gebeurtenissen in het netwerk. We naderen snel de volgende halving, die naar verwachting in april 2024 zal plaatsvinden. Op dit moment is al 86% van de weg naar dit evenement afgelegd.

Wat is de Bitcoin halving?

De halving is een vastgesteld evenement binnen de Bitcoin blockchain waarbij de beloning voor het mijnen van een block halveert. Bijvoorbeeld, voor de halving in 2020 ontvingen miners 12,5 BTC per gemined block. Na deze halving daalde de beloning naar 6,25 BTC en in 2024 zal deze verder dalen naar 3,125 BTC. Dit proces vindt ongeveer elke vier jaar plaats, of na elke 210.000 gemijnde blocks.

Het effect van de halving is dat er minder nieuwe bitcoins worden gegenereerd. Dit is een ingebouwd mechanisme om inflatie tegen te gaan en de schaarste van Bitcoin te verhogen. Dankzij dit mechanisme zal het totaal aantal bitcoins nooit boven de 21 miljoen uitkomen.

Een crypto-analist, bekend als Root op platform X, heeft een grafiek gepresenteerd die de relatie tussen de Bitcoin koers en haar halving-evenementen duidelijk maakt. Uit deze data-analyse blijkt dat de Bitcoin waarde vaak een dieptepunt bereikt net vóór een halving, om daarna een ongekende hoogte te verkennen.

Deze waargenomen trend wijst erop dat halvings dikwijls voorafgaan aan een optimistische stijging van de Bitcoin-prijs op de lange termijn. Historische gegevens suggereren dat investeerders die vóór een halving instappen en het geduld opbrengen, in een gunstige positie verkeren voor mogelijke hoge rendementen. Maar zoals geldt voor elke investering: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Het is daarom essentieel om een breed spectrum van marktindicatoren te bestuderen vooraleer men beslist te investeren.

Druk op miners

Het mijnen van Bitcoin vergt zowel energie als geavanceerde apparatuur. Wanneer de beloning voor het mijnen wordt gehalveerd, kan dit financieel onhaalbaar worden voor miners, vooral als de Bitcoin-prijs niet voldoende stijgt ter compensatie van de verminderde beloningen. Hierdoor zullen enkel de meest efficiënte mijnbouwoperaties overblijven, terwijl miners met verouderde of minder effectieve hardware moeite zullen hebben om winstgevend te blijven. Dit kan leiden tot een daling van het aantal actieve miners in de markt.

Een afname van actieve miners kan tijdelijke gevolgen hebben voor de totale hashrate, ofwel de rekenkracht, van het Bitcoin-netwerk. Hoewel een aanzienlijk verminderde hashrate vragen kan oproepen over de beveiliging van het netwerk, hebben eerdere halvings nog niet geleid tot significante beveiligingsproblemen.

Conclusie

De Bitcoin halving, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, is een cruciale gebeurtenis in het BTC-netwerk, bedoeld om inflatie te beperken en de schaarste te verhogen. Historische trends suggereren dat deze halvings vaak gepaard gaan met een optimistische prijsbeweging. Echter, de verminderde beloning na elke halving legt druk op miners, met potentieel gevolgen voor de totale rekenkracht van het netwerk, hoewel significante beveiligingsproblemen tot nu toe uitbleven.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Worden Bitcoin ETF’s via Hongkong toegankelijk voor Chinese beleggers?
Slapend Bitcoin-adres uit Satoshi-tijdperk plotseling geactiveerd na tien jaar rust
Populaire crypto analist ziet ‘fantastische setup’ voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC