NFT
Bitcoin

Bitcoin NFTs leven op en zijn goed voor 40 procent van alle transacties

On-chain data leert ons dat Bitcoin Inscriptions (ook wel NFTs) op dit moment aan een indrukwekkende comeback bezig zijn. Nadat de populariteit van de noviteit op de Bitcoin blockchain eerder afnam, nemen ze nu weer gigantisch veel blokruimte in. Daar zullen de miners in ieder geval wel blij mee zijn, want dat levert een hoop extra omzet op.

40 procent van alle transacties

Als we de data van het on-chain analysebedrijf Glassnode mogen geloven, dan heeft het dagelijkse aantal Bitcoin Inscriptions een nieuw record bereikt. Deze week bereikte het fenomeen namelijk een piek van 193.000 Inscriptions op één dag.

Het bijzondere aan Inscriptions is dat ze – in tegenstelling tot netwerken als Ethereum – NFTs produceren die direct op de blockchain worden gepubliceerd.

In het geval van Ethereum gaat het om een verwijzing naar een afbeelding en niet om de afbeelding zelf. Vandaar de naam Bitcoin Inscriptions.

Inmiddels zijn Bitcoin Inscriptions dus zo populair, dat ze verantwoordelijk zijn voor 40 procent van alle transacties op Bitcoin. Interessant genoeg neemt de blokruimte die deze inscripties innemen op hetzelfde moment af.

Dat heeft ermee te maken dat op tekst gebaseerde inscripties op dit moment aan populariteit winnen. Die zijn wat lichter van gewicht dan bijvoorbeeld afbeeldingen of video’s op de blockchain van Bitcoin.

Vijf categorieën

Op het moment van schrijven zijn er vijf categorieën van inscripties te verzinnen voor Bitcoin: afbeeldingen, tekst, audio, video en anderen. Afbeeldingen waren in de begindagen van de technologie (lancering 21 januari 2023) de meest populaire toepassing.

Inmiddels beginnen andere categorieën ook door te breken. Met name op tekst gebaseerde inscripties doen het op dit moment dus goed op de blockchain van Bitcoin.

In de bovenstaande grafiek van Glassnode kun je zien in hoeverre een inscriptie ruimte inneemt op de blockchain van Bitcoin. Op tekst gebaseerde inscripties zijn verreweg het kleinste, maar zijn zeer populair ten opzichte van afbeeldingen, audio en video.

Bitcoin nieuws

Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Bitcoin-ETF volumes op hoogste punt in 7 weken tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano