Bitcoin

Bitcoin-Opties bereiken recordvolume tijdens recente prijsdaling

Afgelopen maandag zijn volumerecords in de optiemarkt van Bitcoin (BTC) verbroken. Dit komt door beleggers die hun positie wilden afdekken te midden van de uitverkoop.


Recordvolume verbroken

Grote crypto-exchanges Deribit, LedgerX, Bakkt, OKEx en CME behaalden een totaal handelsvolume van $198 miljoen. De eerdere recordhoogte bedroeg $171,3 miljoen, van 11 februari 2020. Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Skew Markets.

‘s Werelds grootste crypto-opties-exchange Deribit droeg bijna 86% bij aan het totale handelsvolume op maandag. Op de Chicago Mercantile Exchange (CME) werd voor circa $2,1 miljoen verhandeld, terwijl Bakkt van Intercontinental Exchange (ICE) geen contracten verhandelde. Bakkt laatst geregistreerde activiteit was op 27 februari en daarvoor op 12 februari.

Een optiecontract is een derivaat op basis van de waarde van een onderliggend actief. Het geeft het recht, maar niet de verplichting, om het bedrag van een onderliggend actief op of vóór de vervaldatum te kopen of verkopen. Een call-optie geeft de houder het recht om te kopen, terwijl de put-optie de houder het recht geeft om te verkopen.

De handelsactiviteit van derivaten neemt toe wanneer een uitverkoop plaatsvindt. Gisteren werd deze veroorzaakt door een grote uitverkoop van risicovolle activa wereldwijd,” vertelde Skew CEO en mede-oprichter Emmanuel Goh.


Prijsdaling Bitcoin

Bitcoin (BTC) werd vrijdag voor meer dan $9.000 verhandeld en het zag er naar uit dat het dit weekend nog meer zou gaan worden. De cryptocurrency daalde echter sterk van $9.900 naar $9.000 op zondag. Dit was mogelijk een gevolg van liquidaties door vermeende PlusToken-oplichters. Bitcoin daalde verder naar het laagste punt in twee maanden op maandag ($7.640).

De snelle prijsdaling had te maken met een uitverkoop op de traditionele markten en leidde waarschijnlijk tot een stijgende vraag naar opties. Justin Gillespie, CEO van Titus Investment Advisors en bitcoin-handelaar zei hier het volgende over:

“De uitverkoop heeft zowel korte termijn handelaren als langere termijn beleggers voldoende kansen geboden om Bitcoin en andere activa te kopen met een aanzienlijke korting. Opties zijn een effectieve manier om van deze kansen te profiteren.”

De volumes zijn vanaf het begin van het jaar gestegen. Deribit heeft bijvoorbeeld de afgelopen vier weken een gemiddeld dagelijks volume van bijna $100 miljoen. Dit in vergelijking met $50 miljoen in de periode van december tot januari.

“De afgelopen maanden is erg veel belangstelling geweest voor BTC-opties vanuit beleggers, intraday-handelaren en miners,” vertelde Su Zhu, CEO van Three Arrows Capital.

Zhu voegde eraan toe dat het recente recordvolume het groeiende belang van opties op Deribit weerspiegelt. Zhu had midden januari al een toename van het handelsvolume van opties voorspeld.


Open rente stijgt

Toen de prijs van bitcoin daalde, steeg de wereldwijde open rente. De de som van alle optiecontracten die niet zijn verstreken steeg op maandag vanaf $798 miljoen naar $841 miljoen.

De open posities stegen van $250 miljoen naar $950 miljoen in de eerste zes weken van 2020 en zijn sindsdien hoog gebleven. Dit is een teken van meer institutionele participatie in de Bitcoin-markt.

Wat de toekomst betreft, zou de optiemarkt van Bitcoin hoge volumes kunnen blijven houden door onzekerheid. Deze zal waarschijnlijk hoog blijven door de halving in mei 2020, het coronavirus en de vooruitzichten op een olieprijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland.

 

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13