Newsbit

Bitcoin, Whale and Bitcoin Price chart - Image of market manipulation

Bitcoin rijkdom steeds gelijkmatiger verdeeld

Bitcoin, Whale and Bitcoin Price chart - Image of market manipulation

Ondanks dat Bitcoin whales dit jaar vaak het nieuws hebben behaald, is de BTC rijkdom gelijkmatiger verdeeld in 2019. Het tegenovergestelde blijkt bij grote altcoins als Bitcoin Cash, Ethereum en Litecoin. Dit blijkt uit een onderzoek van Clovr.


Bitcoin rijkdom is gelijker verdeeld

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dus dat de welvaartsverdeling van Bitcoins flink is verbeterd ten opzichte van 2018. Opvallend is dat bij de grootste altcoins dit juist niet het geval is. Deze worden steeds meer beheerst door grote whales.

Volgens Clovr, dat overigens de wallets uitsluit waarvan bekend is dat ze van exchanges zijn, daalde de Bitcoin ‘Gini-coëfficiënt’ dit jaar van 0,66 naar 0,64. (De Gini-coëfficiënt is een maatstaf voor de verdeling van rijkdom).

Bij de grootste altcoin, Ethereum, schoot de Gini-coëfficiënt omhoog van 0,69 naar 0,78. Ook bij Bitcoin Cash (BCH) ging de coëfficiënt omhoog van 0,73 naar 0,75.

Altcoins zijn dus een stuk kwetsbaarder dan de Bitcoin. Er zijn veel meer whales nodig om de Bitcoin markt te beïnvloeden en dat is een goed teken.

Om whales de macht te geven over meer dan de helft van het aanbod, zijn er minimaal 4.545 wallets nodig. Ter vergelijking: Bij Ethereum zijn er slechts 322 wallets nodig en bij Litecoin zelfs maar 189.

 

Voorkom crypto tokens met minder dan $100 miljoen marktwaarde

Het onderzoek focuste zich niet alleen maar op de grootste cryptocurrencies. Er werd ook onderzoek gedaan naar de ongelijkheid in welvaart bij kleine cryptomunten. Vooral bij ERC-20 tokens viel een enorme ongelijkheid op.

De belangrijkste hiervan was Huobi Pool Token (HPT). Dit is de eigen valuta van de miningpool van Huobi. De Gini-coëfficiënt lag bij deze munt op 0,99 omdat meer dan 70% van de tokens in bezit zijn van één wallet adres.

Hoe kleiner de marktwaarde, hoe groter het ongelijkheids-probleem is, zo schets het onderzoek.

“Als gecentraliseerde rijkdom je zorgen baart als investeerder dan kan het helpen om te voorkomen dat je tokens koopt met een marktkapitalisatie van minder dan $ 100 miljoen,” vertellen de onderzoekers.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top