Bitcoin vs Goud
Bitcoin

Bitcoin stijgt in 2024, maar goud levert betere rendementen

Ondanks een aanzienlijke stijging van de Bitcoin-prijs in 2024, blijkt uit een analyse van Goldman Sachs dat het rendement van Bitcoin niet opweegt tegen de hoge volatiliteit van de cryptomunt. Goud biedt daarentegen stabielere, risico-gecorrigeerde rendementen en versterkt zijn status als veilige haven.

Sterke prestatie van Bitcoin in 2024

Bitcoin begon het jaar met een prijs van ongeveer $42.000 en bereikte in maart een piek van $73.000, wat neerkomt op een stijging van meer dan 70%. Op het moment van schrijven staat de prijs op $62.790, nog steeds ruim 40% hoger dan aan het begin van het jaar. In 2024 presteerde Bitcoin beter dan grote aandelenindices, obligaties en olie, wat zijn aantrekkingskracht als alternatieve investering benadrukt.

Volatiliteit blijft een probleem

Ondanks deze sterke prestaties wijst Goldman Sachs erop dat de volatiliteit van Bitcoin een belemmering vormt voor beleggers die op zoek zijn naar stabielere rendementen. De volatiliteitsratio van Bitcoin wordt geschat op minder dan 2%, wat betekent dat de prijsstijging niet in verhouding staat tot het risico.

In vergelijking daarmee behaalde goud een risico-gecorrigeerd rendement van 3%, met een absolute winst van 28%. Dit maakt goud aantrekkelijker voor beleggers die minder risico willen nemen, vooral in tijden van marktonzekerheid.

Goud blijft de veilige haven

De marktkapitalisatie van goud blijft veel groter dan die van Bitcoin, met goud op ongeveer $13 biljoen vergeleken met de $1,2 biljoen van Bitcoin. Deze kloof benadrukt het verschil in marktvertrouwen en stabiliteit tussen de twee activa. Goud presteerde vooral goed tijdens geopolitieke spanningen, zoals bleek tijdens de recente escalatie in het Midden-Oosten, waar goud steeg terwijl Bitcoin daalde.

Beperkte risico-gecorrigeerde prestaties van Bitcoin

De analyse van Goldman Sachs plaatst Bitcoin’s volatiliteitsratio in een breder perspectief. Terwijl Bitcoin met 73% is gestegen, blijft de risico-gecorrigeerde prestatie zwakker dan veel andere traditionele beleggingen, inclusief goud.

Naast goud presteerden alleen energiegerelateerde aandelen en enkele Aziatische indices slechter op basis van de volatiliteitsratio. Dit benadrukt het belang van risicobeheersing voor beleggers in crypto, vooral in vergelijking met stabielere activa zoals goud.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Consolidatie in de cryptomarkt: Wat staat ons te wachten?
Bitcoin-liquidaties op komst: Analist voorziet scherpe daling naar $57.000
Gevaarlijke situatie voor Bitcoin: lange rentes stijgen na renteverlaging Federal Reserve
Meer nieuws

Meest gelezen

Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Hoger beroep SEC tegen Ripple: Is corruptie de werkelijke drijfveer?
Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk