bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Bitcoin stijgt terwijl aandelen dalen, correlatie met Nasdaq zwakt af

De financiële markten zitten onmiskenbaar in een dalende trend, maar voor Bitcoin en de cryptomarkt is er positief nieuws te melden. Terwijl de aandelen hun daling doorzetten, noteert Bitcoin vandaag een plus. Daarmee komt de correlatie van Bitcoin met de Nasdaq 100 op het laagste punt van 2022 terecht.

Correlatie zakt onder de 0,50

De 40-daagse correlatie van Bitcoin met de Nasdaq 100 ligt nu volgens Bloomberg data onder de 0,50. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin op 20.712 dollar en staat de digitale munt over de afgelopen 24 uur 2,5 procent in de plus. De Amerikaanse aandelen hebben een slechte donderdag achter de rug, die met name het gevolg is van de angst voor de Federal Reserve.

De extreem hoge inflatieprint van 9,1 procent voor de Verenigde Staten betekent namelijk dat de Federal Reserve de rente waarschijnlijk flink gaat verhogen. Momenteel verwacht meer dan 85 procent van de markt een renteverhoging van 100 basispunten (1 procent) voor eind juli. Niet alleen de aandelenbeurzen hebben het zwaar, ook de oliemarkt heeft een tik gekregen in de “grote vlucht” naar dollars.

Heeft crypto de bodem gevonden?

De correlatie tussen Bitcoin en de Nasdaq is nog altijd positief, wat betekent dat ze in ieder geval in dezelfde richting bewegen. Maar als de correlatie blijft afzwakken, dan kan dat de langverwacht “ontkoppeling” van Bitcoin met de traditionele markten als gevolg hebben. Het afzwakken van de correlatie kan betekenen dat Bitcoin en de cryptomarkt de bodem reeds gezien hebben en dat de traditionele financiële markten nog wat ellende voor de boeg hebben.

Op het moment van schrijven handelt Bitcoin ongeveer 70 procent van de all-time high van 69.000 dollar vandaan. Dat is grotendeels het gevolg van de manier waarop de markt Bitcoin beoordeelt. Net als tech-aandelen ziet de markt Bitcoin als een risico-assets. Wat betekent dat Bitcoin op de momenten dat mensen “risico van tafel halen” flinke tikken krijgt. Dat is precies wat we de afgelopen maanden hebben gezien in de schaduw van de torenhoge inflatie.

Bitcoin nieuws

Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins