Blockchain handelssysteem dichter bij toegang ASX

De National Stock Exchange of Australia (NSX) is een beursbedrijf dat een handelssysteem heeft ontwikkeld dat gebaseerd is op de gedistribueerde grootboektechnologie (DLT). Zij hebben nu naar verluidt de eerste hindernissen weggenomen waardoor het slechts een stap verwijderd is om toestemming te krijgen voor een verbinding met de ‘Australian Securities Exchange’, ofwel ASX.


Krijgen van goedkeuring voor live gaan

Het handelssysteem, dat de naam ‘Digital Exchange Subregister System’ (afgekort DESS) gekregen heeft, is onderdeel van het ClearPay-platform. Het bedrijf werkt nu samen om met de ‘Australian Securities and Investments Commission’ om dit systeem goedgekeurd te krijgen zodat zij officieel live kunnen gaan.

Het platform zelf is naar verluidt technisch al operationeel klaar voor service om te beginnen met het verzamelen van diverse gegevens om deze op een blockchain op te slaan. Hierdoor hoeft alleen nog de goedkeuring geregeld te worden.


Opschorting aandelen

DESS is een handelssysteem als gevolg van een joint venture tussen NSX en de financiële dienstverlener iSignThis.

Opvallend is dat de ASX gedurende deze maand de handel in iSignThis-aandelen opgeschort heeft. Eerder werd de ASX al beschuldigd van het blokkeren van de toegang van de onderneming tot zijn diensten. Deze opschorting van de aandelen zou echter bedoeld zijn om een beoordeling te houden. Er werden namelijk diverse zorgen geuit over de openbaarmakingen, het bestuur en de aandeelhoudersstructuur van het bedrijf. Dit wou de ASX zelf onderzoeken, wat resulteerde in een in eerste instantie tijdelijke opschorting van de aandelen.


Eigen verrekeningsysteem

Naar verluidt bouwt de ASX al sinds 2017 en eigen, op de blockchain gebaseerde verzekeringssysteem. Dit om het inmiddels verouderde CHESS-systeem te vervangen. Alhoewel hier diverse vertragingen in zijn opgelopen, heeft ASX laten weten dat de ontwikkeling hiervan nu weer op volle toeren verloopt en verwacht wordt geen verdere vertragingen op worden gelopen.

In eerste instantie zullen de transacties die uitgevoerd worden naar zowel het oudere CHESS-systeem als het nieuwe DESS-systeem te schrijven. Hierdoor kan gegarandeerd worden dat er geen fouten worden gemaakt. Vervolgens kan het CHESS-systeem worden uitgeschakeld.

ClearPay werd afgelopen februari bekend gemaakt en maakt gebruik van de blockchain-technologie om afrekeningen te verwerken. Door gebruik te maken van de blockchain-technologie in combinatie met een automatisch systeem kan dit op dezelfde dag worden verwerkt en een up-to-date boekhouding tussen handelsdeelnemers, het aandelenregister en de beurs zelf vereenvoudigen en versnellen.