Blockchain

Blockchainvrije CloudCoin belooft veilige email-naar-email transacties

CloudCoin heeft de lancering van zijn nieuwe op de cloud gebaseerde digitale valuta aangekondigd. Deze digitale valuta zal werken zonder gebruik te maken van een blockchain, een openbaar grootboek, accounts of enige vorm van versleuteling. Toch beweert CloudCoin dat het momenteel de meest private digitale valuta is die gemaakt is. Kan het deze beloftes ook waar maken?


Domain Name Service (DNS)-technologie

Naar verluidt gebruikt de nieuwe digitale valuta een technologie van de Domain Name Service (DNS), die vervolgens is aangepast om aan alle vereisten te voldoen. Hiermee wil het bedrijf veilige email-naar-email of email-naar-wallet transacties mogelijk gaan maken. Door geen persoonlijke sleutels te eisen (die eventueel gestolen kunnen worden), verlaagt CloudCoin naar eigen zeggen het systeemrisico op diefstal. Naar verluidt zouden verloren CloudCoins zelfs kunnen worden hersteld, mocht hier een aanleiding voor zijn.


Geen Bitcoin zonder blockchain

Sinds de lancering van Bitcoin, worden eigenlijk alle cryptocurrencies wel verbonden met een achterliggende blockchain die ondersteuning biedt. Maar de blockchain-technologie is uiteraard niet de enige manier waarop een cryptocurrency beveiligd kan worden.

Maar worden deze cryptocurrencies eigenlijk nog wel geclassificeerd als een crypto? Alhoewel er daadwerkelijk wel verschillen zijn, is dit volgens CloudCoin is wel het geval. Volgens een vertegenwoordiger van het bedrijf brengt de blockchain-technologie veel uitdagingen met zich mee, en kan het in sommige gevallen eenvoudige taken enorm vertragen. Zo duren transacties bij sommige cryptocurrencies enorm lang, terwijl dit natuurlijk niet het geval hoeft te zijn. Ook zijn vergoedingen die betaald moeten worden op sommige netwerken soms onnodig hoog en is de opschaling een probleem waar veel projecten inmiddels tegenaan lopen.

Door een cryptocurrency op een andere manier te beveiligen, kunnen deze problemen mogelijk worden weggenomen. Dit probeert CloudCoin nu dan ook te doen. De cryptocurrency wil zich echter niet direct met de Bitcoin vergelijken, want het gebruikt een andere manier van beveiligen.


Voordelen DNS

DNS, wat wereldwijd miljarden gebruikers bedient, heeft zich op het gebied van schaalbaarheid al bewezen. De technologie van CloudCoins, de ‘redudante reeks van onafhankelijke detectie-agents’, is op DNS gebaseerd. De technologie wordt momenteel over 25 nationale rechtsgebieden verdeeld en gebruikt zo weinig stroom dat transacties zonder gaskosten kunnen worden uitgevoerd. Dit is een ander enorm voordeel van het gebruik van een andere beveiligingstechnologie.

Een laatste voordeel is dat de digitale valuta bij een hack nooit dubbel kan worden uitgegeven, of kan worden bespioneerd. Dit komt omdat het systeem niet weet wie eigenaar is van de digitale munten, omdat de technologie enkel bedoeld is voor verifiëren van deze munten. De munten bevatten zelf rechtstreeks alle informatie die nodig is om goed te functioneren.