Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
De favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank is gisteren geheel volgens de verwachtingen binnengekomen. Het gaat om de Core Personal Consumption Expenditures index (Core PCE), die binnenkwam op 2,8 procent. Dat is een positief signaal voor de Amerikaanse centrale bank in hun missie om de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent.
Zorgt deze inflatiescore ervoor dat we binnenkort de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank kunnen verwachten? En wat betekent dat voor de Bitcoin koers?
De afgelopen weken hadden we te maken met een stijgende consumentenprijsindex (CPI) en andere belangrijke inflatiemeters in de Verenigde Staten.
Om die reden was er de vrees dat ook de Core PCE prijsindex weleens hoger kon uitvallen dan men op voorhand dacht. Als de Amerikaanse centrale bank erin kan slagen om de Core PCE van de huidige 2,8 procent naar 2,0 procent kan terugbrengen dit jaar, dan zou dat een gigantische overwinning zijn.
Ondanks de positieve inflatiedata blijft de markt zijn verwachtingen over de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank naar voren schuiven.
Nu lijkt het alsof ze pas na juni 2024 de eerste renteverlaging verwachten. Tevens zijn we voor 2024 gezakt van een verwacht aantal van 6-7 renteverlagingen, naar slechts 3 stuks.
Moeten we er rekening mee houden dat de rente langer op dit verhoogde niveau blijft? Is dit het nieuwe normaal voor de economie?
In principe is het geen goede ontwikkeling dat het aantal verwachte renteverlagingen voor 2024 blijft dalen. Een lagere rente betekent dat de prijs van kapitaal zakt en dat zorgt meestal voor een grotere instroom van geld in de economie en het financiële systeem.
Hoe langer de rente op dit verhoogde niveau blijft hangen, hoe minder geld er in de economie stroomt en dat maakt het in principe moeilijker voor de Bitcoin koers om te stijgen.
Aan de andere kant staan de overheidsschulden van Amerika, die sinds de start van het fiscale jaar 2024 (ongeveer 150 dagen geleden) al met 963 miljard dollar gegroeid zijn.
Daarnaast is de Super Core PCE inflatie in januari op bijna het snelste tempo ooit gestegen. Wat dat betreft lijkt de inflatiestrijd nog niet helemaal gewonnen door de Amerikaanse centrale bank.
De moraal van het verhaal? Het wordt waarschijnlijk langer wachten op renteverlagingen, wat op de korte termijn een neerwaartse druk op de Bitcoin koers levert. Op de lange termijn brengt dit echter de Amerikaanse overheid (vanwege de enorme schuld) in de problemen.
Die zullen hun jaarlijkse rentebetalingen zien toenemen, waardoor de begrotingstekorten stijgen en ze nog meer moeten lenen om de boel rond te breien. Dat zorgt uiteindelijk voor een zwakkere dollar en dat is positief voor Bitcoin.
Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding
Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Lees over de indrukwekkende stijging van Bitcoin naar $98.310 en de impact van het ‘Bitcoin Industrial Complex’.
De Bitcoin koers stijgt naar nieuwe hoogten terwijl de rest van de cryptomarkt verliezen lijdt. Wanneer keert het tij?
De Amerikaanse Bitcoin ETF’s hebben gisteren een geweldige dag beleefd, en dat is terug te zijn bij de stijgende bitcoin koers.
Volgens The Kobeissi Letter zien we momenteel de ergste nachtmerrie van de Amerikaanse centrale bank. Wat betekent dit voor Bitcoin?
XRP maakt een indrukwekkende opmars met 24% stijging in 24 uur en 74% deze week, terwijl andere crypto’s dalen.
Michael van de Poppe voorspelt correcties voor Bitcoin, Dogecoin en altcoins. Ontdek koopzones en kansen tijdens marktvolatiliteit.