cardano, ada
Cardano

Cardano blockchain viert alweer zijn 6de verjaardag

Vandaag viert Cardano (ADA) het zesjarig jubileum van zijn eerste blok, ook wel het genesisblok genoemd. Gedurende deze jaren heeft het project een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt en het heeft geruime tijd een positie binnen de top 10 cryptocurrencies behouden, gebaseerd op marktkapitalisatie.

Een uniek ontwikkelingsproces

Cardano, opgericht in 2015 door Ethereum (ETH) mede-oprichter Charles Hoskinson, ging in 2017 live met zijn blockchain-netwerk, gebaseerd op het proof-of-stake (PoS) mechanisme. Het project onderscheidt zich door een unieke ontwikkelingsmethode die zich voltrekt in verschillende “tijdperken”, en werkt intensief samen met academische instellingen voor onderzoek en ontwikkeling. Als platform voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) heeft Cardano ambitieuze doelen.

Momenteel bevindt Cardano zich in het Voltaire-tijdperk, de laatste fase van zijn ontwikkelingsroadmap. Dit tijdperk richt zich op gedecentraliseerde governance met het doel het netwerk zelfvoorzienend te maken. Gebruikers hebben de mogelijkheid om verbeteringsvoorstellen in te dienen, welke vervolgens door stakeholders worden beoordeeld middels het bestaande staking- en delegatieproces. Zodra er een functioneel stem- en schatkistsysteem in plaats is, zal Cardano volledig gedecentraliseerd zijn en onafhankelijk opereren van IOHK. Een testnet is reeds gelanceerd en wijzigingen in het on-chain governance-systeem zijn voorgesteld middels aanpassing CIP 1694.

Cardano blijft doorontwikkelen ondanks tegenvallende koers

De huidige koers van ADA ligt in de bestaande bear-markt aanzienlijk lager dan het hoogtepunt in september 2021, en heeft zelfs een jaarlijks dieptepunt bereikt. Volgens sommige investeerders creëert dit echter een unieke kans. Ondanks de momenteel tegenvallende prestaties, blijft Cardano zich gestaag doorontwikkelen. Onlangs is er bijvoorbeeld een nieuwe Hydra-upgrade uitgerold en is de node-versie bijgewerkt.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Cardano of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Cardano nieuws

Kan Cardano (ADA) 1 dollar worden? 
Gaat Cardano binnenkort 75% stijgen?
Cardano-oprichter: “We hebben alle troeven in handen”
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC