Cardano

Cardano NFT’s op weg naar nieuwe record hoogtes

De Cardano NFT wereld wordt steeds compacter en hechter, wat er mede voor kan zorgen dat de Cardano NFT’s groter hoogtepunten bereiken.

De opkomst van Cardano NFT’s

Wanneer je naar de prijsgeschiedenis van de top collecties kijkt, dan zie je voor het grootste deel een opwaartse trend. Echter, in vergelijking met NFT’s op Ethereum (ETH), is de Cardano (ADA) fNFT wereld compacter en hechter. De prijzen hebben echter niet de niveaus bereikt die een paar Ethereum collecties hebben bereikt. Daarnaast zijn over het algemeen de verkoopvolumes lager.

Momenteel is er een constante stroom van ontwikkeling. Wanneer dit wordt gecombineerd met de juiste katalysator voor bredere erkenning, zouden Cardano NFT’s op weg kunnen zijn om grotere hoogten te bereiken.

Het is soms moeilijk om vast te stellen waardoor een bepaalde NFT-collectie plotseling in prijs stijgt terwijl andere buiten de boot vallen. Daarnaast zijn er een groot aantal factoren die een rol spelen. Het is echter zo dat hype de NFT wereld drijft, en aandacht is daarin zeer belangrijk.

Als zodanig kunnen influencers en beroemdheden een beslissende rol spelen. Een sleutelfiguur in de NFT wereld is de raplegende Snoop Dogg, die nu ook een grote NFT kunstverzamelaar is. Afgelopen jaar uitte Snoop zichzelf nog als de persoon achter de filosofische NFT-liefhebber Cozomo de’ Medici. Echter waren er twijfels of die onthulling wel echt klopte en hiermee waar was.

Het Cardano NFT project Clay Nation heeft een samenwerking met Snoop aangekondigd, die Baked Nation lijkt te heten. Dit project bestaat uit collectibles, muziek en landpercelen uit de Clay Nation metaverse. Bovendien zijn Snoop en de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, van plan om samen Twitter Spaces te houden op 5 april.

Onmiddellijke impact

Dit nieuws had een vrijwel directe markt-impact. Zo zag de NFT markt meer dan een verdubbeling van de Clay Nation NFT prijzen van een gemiddelde verkoopprijs van circa 1600 ADA tot zo’n 3300 ADA.

Een realistische verwachting is dat deze invloed zich zal verspreiden naar andere Cardano NFT collecties. Snoop’s deelname zet veel ogen op Cardano’s NFT’s. Terwijl kopers zich focussen op Clay Nation, is het waarschijnlijk dat ze vervolgens zullen onderzoeken wat er nog meer wordt aangeboden.

Als er een paar maanden geleden een toestroom was geweest, dan zou de NFT wereld van Cardano nog niet voldoende zijn uitgerust om het aan te kunnen. Echter is er een marktplaats met een goede UX en zijn er meerdere goed uitgevoerde, hoogwaardige NFT-projecten om te verkennen.

Voor een NFT verzamelaar/handelaar die gewend is aan ETH prijzen, zullen Cardano’s NFT’s relatief goedkoop lijken. Vooral ten opzichte van de blue chips.

De NFT wereld voelt op dit moment aan als een plek van transitie, zowel ten goede als ten kwade. Aan de ene kant groeit de adoptie en wat grote web3 merken maken aanspraak op een mooie toekomst. Tegelijkertijd is het echter een markt die is bezoedeld door pulls en rip-offs, en waarin veteranen van de ervaring zijn een beetje afgestompt.

Gestaag opbouwen

De Cardano NFT-beweging ging op 1 maart 2021 van start, toen er 100 Berry NFT’s gecreëerd werden. Later werden ze verzonden naar de eerste 100 gedelegeerden in de Berry stakepool.

Later diezelfde maand lanceerde de maker van de Berry NFT’s en beheerder van de Berry stakepool, Alessandro Konrad, SpaceBudz, een 10.000-delige PFP-collectie. Dit is Cardano’s meest iconische NFT-project geworden. In die tijd was er geen werkende marktplaats en vonden transacties direct plaats tussen houders. Dit werd gedaan met behulp van snel in elkaar gezette escrow-diensten, waarbij Discord diende als het belangrijkste platform om te chatten.

De eerste marktplaats was CNFT.IO, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uitbreiding van het ecosysteem. CNFT.IO, hoewel nog steeds actief, is opgevolgd door JPG Store. JPG Store kan op dit moment gezien worden als de OpenSea van Cardano.

Verschillende NFT projecten

Wat de NFT’s zelf betreft, heb je naast de bovenstaande SpaceBudz en Clay Nation ook DEADPXLZ. DEADPXLZ is een kleurrijke, collectie die werkt aan een play-to-earn game.

Pavia is een metaverse ontwikkeling die gestaag blijft bouwen en zijn eigen $PAVIA token heeft gelanceerd. HEt Yummi Universe project zorgde deze week voor opwinding met een document waarin uitgebreide toekomstplannen worden geschetst.

Ook interessant is Rats DAO, die een uitgebreide kluis van Cardano NFT’s heeft samengesteld, inclusief assets van SpaceBudz en Clay Nation. Rats DAO heeft haar eigen $RAT token ge-airdropped aan houders van haar eigen NFT’s.

Om Cardano NFTs te kopen en verkopen, bestaat de primaire marktplaats genaamd JPG Store. De populairste wallet is Nami, die je zult moeten opladen met wat ADA. Om Cardano munten te verhandelen, inclusief $PAVIA en $RAT, is er de gedecentraliseerde MuesliSwap-exchange.