India Independence Day
Regulatie

CBI onderneemt actie tegen multi-miljoen crypto fraude in India

In een baanbrekende ontwikkeling in de Indiase cryptocurrency-wereld heeft het Central Bureau of Investigation (CBI) resoluut opgetreden tegen een aanzienlijke cryptofraude-operatie.

De toenemende golf van digitale oplichting heeft de alarmbellen doen rinkelen, de wenkbrauwen doen fronsen bij crypto-enthousiastelingen en de veiligheidsmaatregelen in de voortdurend groeiende digitale activa-industrie in twijfel getrokken.

Dientengevolge hebben de Indiase wetshandhavingsinstanties, waaronder de lokale politie en het CBI, hun toezicht aanzienlijk verscherpt.

Individu is in hechtenis genomen

Op zaterdag 21 oktober heeft het Central Bureau of Investigation (CBI) een individu uit Ahmedabad in verband met cryptofraude in hechtenis genomen. De verdachte, die opereerde onder het pseudoniem “James Carlson,” is geïdentificeerd als Ramavat Shaishav. In het kader van hun onderzoek heeft het CBI invallen uitgevoerd in meerdere gebouwen in Ahmedabad die naar Shaishav leiden.

Tijdens deze operaties heeft het CBI aanzienlijke activa in beslag genomen, waaronder cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en USDT, met een gecombineerde waarde van $0,93 miljoen. Daarnaast zijn elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons en laptops, geconfisqueerd, waarvan wordt vermoed dat ze cruciale informatie bevatten met betrekking tot de oplichtingspraktijken en mogelijke medeplichtigen. Het CBI heeft eveneens diverse bankrekeningen veiliggesteld, wat naar verwachting meer inzicht zal bieden in de financiële aspecten van deze fraudezaak.

Complexe en ingenieuze werkwijze

Shaishav hanteerde niet alleen een complexe, maar ook een ingenieuze werkwijze. Volgens verslagen nam hij telefonisch contact op met een Amerikaanse staatsburger en presenteerde zichzelf als ‘James Carlson’. Hij deed zich voor als een vertegenwoordiger van de fraudeafdeling van een vooraanstaand multinational bedrijf en bracht verontrustende beweringen naar voren die uiterst geloofwaardig overkwamen.

In eerste instantie informeerde hij het nietsvermoedende slachtoffer dat er een poging was ondernomen om via diens account een computer te bestellen bij het bewuste bedrijf. Maar dit bleek slechts het begin te zijn. Shaishav ging verder met het opdrijven van de urgentie en het creëren van een gevoel van dreiging. Hij deelde het slachtoffer mede dat individuen uit vier verschillende Amerikaanse staten vermeend het burgerservicenummer van het slachtoffer hadden misbruikt om accounts bij de multinational op te zetten.

Terwijl het verhaal zich ontvouwde, slaagde Shaishav, onder zijn alias James Carlson, erin het slachtoffer te overtuigen een aanzienlijk bedrag van hun bankrekening op te nemen. De volgende stap in dit uitgebreide plan was om het opgenomen geld te laten storten in een Bitcoin ATM Wallet, specifiek bij RockitCoin. Hiervoor voorzag hij het slachtoffer van een QR-code, waarmee hij zijn bedrieglijke plan voltooide en het slachtoffer met succes oplichtte.

Zaak tegen Shaishav officieel geregistreerd

Na de arrestatie heeft het Central Bureau of Investigation (CBI) formeel een zaak tegen Ramavat Shaishav geregistreerd. Hij wordt momenteel aangeklaagd op basis van verschillende secties van zowel het Indiase Wetboek van Strafrecht (IPC) als de Information Technology (IT) Act. De ernst van deze beschuldigingen weerspiegelt de ernst van de vermeende misdrijven.

Hoewel de arrestatie en de daaropvolgende inbeslagnames als belangrijke stappen worden gezien, is het onderzoek nog in volle gang. Het CBI zal nu grondig de gegevens onderzoeken die zijn aangetroffen op de in beslag genomen elektronische apparaten, bankrekeningen en andere eigendommen om de omvang van de fraude vast te stellen. Ze zullen proberen te achterhalen of er nog meer slachtoffers zijn, mogelijk zelfs binnen India, en of Shaishav alleen handelde of deel uitmaakte van een groter syndicaat.

Het snelle optreden van het CBI dient in dit geval als een tijdige herinnering aan het publiek over de potentiële risico’s die gepaard gaan met de digitale activa-industrie. Dit benadrukt de noodzaak van waakzaamheid, zowel door individuen als door regelgevende instanties, om dergelijke oplichting in de toekomst te voorkomen.

Regulatie nieuws

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%