Ethereum
Ethereum

Centralisatie is een groeiend probleem voor Ethereum

In mei 2022 voorspelde Protos dat de overgang van Ethereum naar Proof-of-Stake zou resulteren in centralisatie. Gisteren kwam daar de bevestiging van via Danny Ryan van de Ethereum Foundation, die zich zorgen maakt over de groeiende macht van validators als Lido Finance.

“Wat gebeurt er als de wetgever zich realiseert dat 3 mensen alle stemmen controleren?”

Lido Finance, Coinbase en Binance

We zijn inmiddels op het punt dat Lido Finance, Coinbase en Binance gezamenlijk 85 procent van de Proof-of-Stake pool controleren. Vitalik Buterin riep in mei 2022 nog dat het ondenkbaar was dat Ă©Ă©n partij meer dan 15 procent van de stake zou controleren. Inmiddels zijn we dat punt ver voorbij.

Lido Finance heeft inmiddels een stake in handen die driemaal groter is dan die van Coinbase en zevenmaal groter dan die van Binance.

Dit is niet waar Satoshi Nakamoto Bitcoin voor bedacht heeft en dit is precies waar Bitcoiners voor waarschuwden bij de transitie van Ethereum naar Proof-of-Stake.

De grote vraag is of Ethereum nog in staat is om deze situatie om te draaien.

Ook kritiek op Layer-2 oplossingen

Dat is niet het enige punt van kritiek dat momenteel rondgaat over Ethereum. Nikita Zhavoronkov, een ontwikkelaar, maakt zich namelijk ook zorgen over de opkomst van zogenaamde Layer-2 oplossingen. Dat zijn blockchains die als het ware boven Ethereum leven, die het schaalbaarheidsprobleem moeten oplossen.

Volgens Zhavoronkov zijn al die Layer-2 oplossingen vooral een groep private bedrijven die proberen om op deze manier de industrie over te nemen.

Je kunt een deel van de transacties naar een tweede laag verplaatsen, maar dan is natuurlijk wel de vraag wie de controle heeft over die tweede laag. Dat is waarom Zhavoronkov zich zorgen over maakt.

In hoeverre is er sprake van decentralisatie als de tweede laag volledig in handen is van private bedrijven?

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ethereum nieuws

Ethereum-gebruiker betaalt $700.000 aan transactiekosten, wat is er aan de hand?
Vitalik Buterin zet onbedoeld een memecoin in de spotlight
Deze verbetering moet Ethereum 50% sneller maken
Meer nieuws

Meest gelezen

Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Hoger beroep SEC tegen Ripple: Is corruptie de werkelijke drijfveer?
Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk