Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Dit jaar wordt de jaarlijkse internationale consumentenelektronica show, ofwel het CES-evenement, in Las Vegas georganiseerd. Gedurende deze technologiebeurs, dat al sinds januari 1967 wordt georganiseerd, worden nieuwe technologische ontwikkelingen gepresenteerd.
Ook de Libra Associatie is aanwezig. De vice-voorzitter van deze associatie, Dante Disparte, heeft op dit evenement aangegeven dat Bitcoin (BTC) zichzelf heeft bewezen als activaklasse. Het is volgens hem echter geen betaalmiddel. Hier komt de Libra aan de orde, want deze stablecoin is gemaakt om te helpen bij betalingen, wereldwijd.
Disparte heeft op het forum voor digitaal geld zijn verhaal mogen doen. Hierin gaf hij aan dat de onderste trede van de ladder van economische mobiliteit de toegang tot betalingsmogelijkheden zijn. Volgens hem snijden cryptocurrencies hier momenteel nog niet voldoende aan. Dit is ook één van de achterliggende redenen waarom de Libra wordt ontwikkeld, aldus de vice-voorzitter.
De Libra Associatie is een consortium van verschillende grote bedrijven. Gezamenlijk zijn zij van plan om de stablecoin Libra, die door het sociale platform Facebook is ontwikkeld, te lanceren. Alle bedrijven die in dit consortium zitten zouden naar verluidt een knooppunt hebben. Niet alle bedrijven kunnen echter zomaar lid worden van het consortium, maar moeten eerst goedgekeurd worden door de al bestaande leden. Dit maakt het geheel meer gedecentraliseerd, echter niet volledig gedecentraliseerd.
Met het gehele Libra-project wordt geprobeerd om een lastig probleem te verhelpen, namelijk de stimulatie van massale adoptie van cryptocurrencies.
Niet iedereen is echter overtuigd van deze werkwijze van de Libra Associatie. Zo vindt Akin Sawyerr, strategieleider van het Decred-project, dat hij niet overtuigd is dat een raad van geïnteresseerde bedrijven het beter kan doen dan een geheel gedecentraliseerd systeem. Volgens hem is een gedecentraliseerd systeem wel van belang om individuen in staat te stellen om volledige controle te hebben over zijn of haar geld. Cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum stellen inviduen wel in staat om dit te doen, er is echter nog twijfel of de Libra stablecoin dit zal gaan doen, en in welke mate dit is.
In november 2019 werd bekend dat de blockchain van Klatyn voorliep op het Libra-netwerk. Deze blockchain is volgens de CEO van het achterliggende bedrijf vergelijkbaar met die van Libra, alleen met het verschil dat zij veel verder liggen in de ontwikkeling hiervan. Het is onbekend of dit verschil er momenteel nog is, en zo ja, hoeveel dit verschil op dit moment echt is.