Blockchain

China’s digitale Yuan richt zich op de dollar, niet op Bitcoin

Met zijn aankomende digitale Yuan streeft China ernaar de Amerikaanse dollar te verslaan en niet de Bitcoin, vertellen experts.


Kans om leiderschap van de dollar af te breken

Nu China veel onderzoek heeft gedaan naar crypto en blockchain, zal het ernaar streven om de Amerikaanse dollar te evenaren met zijn langverwachte digitale yuan.

Matthew Graham is een ervaren investeringsbankier in China en de CEO van het in Peking gevestigde Sino Global Capital. Hij analyseerde wat er tot nu toe bekend is over de aanstaande digitale valuta. Hij vertelde dat de Chinese regering nieuwe technologieën ziet als een kans om de macht van de dollar af te breken.

Toen hij sprak op de Unitize-conferentie op 6 juli, zei Graham het onderstaande.

“Swift, en Fedwire zijn verouderd, duur en traag. Het is 2020 en er zijn transacties die drie dagen in beslag nemen en veel duurder zijn dan ze zouden moeten zijn. Al deze technologieën die een groot deel van de op de dollar gerichte wereldeconomie ondersteunen, laten echt hun ouderdom zien. Dus dat is een grote kans voor China.”


Nieuwe betalingssysteem ‘DCEP’

Beijing gebruikt de afkorting DCEP om te verwijzen naar het aanstaande elektronische betalingssysteem voor digitale valuta. Matthew Gu merkte op dat het veel van zijn technologische details heeft geleend van de blockchain.

Toch staat DCEP ver af van openbare blockchains zoals de Bitcoin. Het betalingssysteem wordt naar verluidt uitgegeven door de People’s Bank of China. Ook blijft het onder de volledige controle en autoriteit van de centrale bank, net als bij andere bestaande nationale fiat-valuta’s.

De nieuwe technologieën die in de digitale yuan zijn geïntegreerd, worden voor een ander doel gebruikt. Gu citeerde opmerkingen van de voorzitter van het China International Economic Exchange Center, die eerder zei:

“DCEP kan real-time gegevensverzameling realiseren met betrekking tot geldcreatie, boekhouding, enz. Zo biedt het nuttige referentie voor het verstrekken van geld en de implementatie van monetair beleid.”

Graham voegde eraan toe dat DCEP voor monetair beleid “zeer nuttig zou kunnen zijn voor het implementeren van negatieve rentetarieven.” Bovendien biedt het veel mogelijkheden op het gebied van AI en machine learning voor fraudedetectie.

Vergelijk dit met systemen zoals Fedwire en SWIFT dat een groot deel van de wereldwijde dollareconomie ondersteunt. Dit zijn, zoals Graham opmerkte, “dertig, veertig, vijftig jaar oude technologieën, die te langzaam en te duur zijn.”

“De digitale yuan is als het ware een technologische vooruitgang ten opzichte van de dollar, zei hij. “De digitale yuan is niet ontwikkelt om Bitcoin te verslaan maar om de dollar van zijn troon te stoten”.