Blockchain

Circa €2 miljoen aan gestolen Bored Apes bevroren

De populaire NFT-marktplaats OpenSea heeft naar verluidt 16 NFT’s van Bored Ape en Mutant Ape bevroren. De NFT’s zouden gestolen zijn van een exploitant van een kunstgalerie in New York (NY).


Gezamenlijke waarde van 615 Ethereum

Er zouden in totaal 7 Mutant Ape Yacht Club NFT’s, 8 Bored Ape Yacht Club NFT’s en 1 Clonex NFT gestolen zijn. Gezamenlijk hadden deze NFT’s een waarde van circa 615 Ethereum (ETH), wat momenteel een waarde heeft van iets meer dan €2 miljoen.

Het nieuws werd verspreid via het Twitter-account van de Ross Kramer Art Gallery in New York. Hieruit werd duidelijk dat er 16 NFT’s uit zijn Hot Wallet gestolen waren. Het account vroeg OpenSea om hulp, die het vervolgens ook kreeg. De gestolen digitale items zijn inmiddels bevroren.


Niet geheel positief over mogelijkheid tot bevriezing

Dat OpenSea dit echter kan bevriezen heeft niet bij iedereen tot een positieve reactie geleid. Diverse handelaren noemen dit een gebrek aan decentralisatie en keuren het dan ook af. Decentralisatie speelt dan ook een grote rol bij veel crypto-handelaren en -liefhebbers. Diverse reacties werden dan ook op Twitter geplaatst. Zo zou het anti-crypto zijn om derde partijen te vragen om dit te doen. Ook Grady Booch, een bekend software-ingenieur, plaatste een reactie. Hij zei het volgende:

“Domme Ik. En hier dacht ik dat de code de wet is en dat een van de ideeën van cryptocurrencies de eliminatie van elke mogelijkheid van gecentraliseerde interventie was.”


Hoe konden de NFT’s worden gestolen?

Er werd voor de NFT’s gebruik gemaakt van een hot wallet. Dit is een soort crypto-softwarewallet die altijd verbonden is met het internet. Alhoewel dit erg handig in het gebruik kan zijn voor onder andere crypto-exchanges of dergelijke NFT-gallery’s, brengt het wel enige risico’s met zich mee. Zo liggen hot wallets gevoeliger voor hacks.

Naar verluidt is er dit keer ook via een phishing-scam toegang verkregen tot deze hot wallet. Op deze manier konden de hackers alle digitale objecten uit de hot wallet naar hun eigen adressen sturen. Het gevolg? Circa €2 miljoen aan NFT’s weg. Alhoewel ze nu bevroren zijn, is het nog maar de vraag of de rechtmatige eigenaren ooit de NFT’s terug gaan zien.