Exchange

Coinbase gaat openbaar via IPO

Coinbase, de populaire cryptocurrency exchange uit San Fransisco, de Verenigde Staten, heeft een officiële aanvraag ingediend voor een beursintroductie (IPO).


Eerste in zijn soort

Dit laat het bedrijf weten via een blogpost op hun website. Hieruit wordt duidelijk dat de Amerikaanse cryptocurrency exchange een conceptregistratieverklaring heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze aanvraag wordt momenteel dan ook beoordeeld en mogelijk direct goedgekeurd door de SEC.

Hiermee lijkt Coinbase de eerste in zijn soort te zijn om beursgenoteerd te worden. De exchange wordt door sommige particuliere beleggers nog steeds gezien als synoniem voor Bitcoin en andere crypto’s. Dit suggereert dat de exchange als enige exchange wordt gebruikt door deze beleggers, wat aangeeft dat het platform enorm belangrijk kan zijn.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Coinbase is in de wereld van cryptocurrency wellicht wel één van de meest herkenbare namen. Het bedrijf is al meerdere jaren actief in de handel van een groot aantal cryptocurrencies. Hiernaast heeft de Bitcoin gedurende dit jaar enorme winsten geboekt en zit het nog steeds midden in een rally. Tevens stappen steeds meer financiële instituten de crypto-wereld in. Het is dan ook niet geheel onverwacht dat de cryptocurrency exchange beursgenoteerd van plan is te worden.

Coinbase is dan ook actief voor 2 doelgroepen: zowel particulieren als (financiële) instituten. Met het Coinbase Pro platform worden de instituten bediend, terwijl particulieren via het reguliere Coinbase-platform eenvoudig in crypto’s kunnen handelen.

Doordat al het succes van het platform afhangt van de crypto-prijzen, is de omzet die Coinbase boekt echter niet stabiel. In 2016 wist het bedrijf ‘slechts’ $17 miljoen aan omzet te genereren, terwijl het in 2017 maar liefst $923 miljoen aan omzet wist te genereren. Een groot deel van deze omzet was uiteraard te koppelen aan de rally die BTC in 2017 mee heeft gemaakt.

Door de keldering van de BTC waarde in 2018, wist het bedrijf in 2018 minder omzet te boeken, namelijk circa $500 miljoen. De tegenvallende crypto-prijzen resulteerde onder andere in het sluiten van het Coinbase-kantoor in Chicago en het ontslag van circa 30 werknemers. Toch lijkt het tij gekeerd te zijn, want onlangs heeft Coinbase bijna $550 miljoen weten op te halen bij diverse investeerders. Het bedrijf wordt op het moment gewaardeerd op ruim $1 miljard. Een beursgang kan dan ook enorm goed uitpakken voor het bedrijf. Doordat het proces voor de beursnotatie pas net in gang is gezet, is het op dit moment nog niet bekend op wat voor termijn Coinbase officieel de beurs op gaat.