Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Met een blik op de crypto koersen wordt al snel één ding duidelijk: altcoins leggen het momenteel af tegenover Bitcoin (BTC). Terwijl Bitcoin vandaag nipt in het groen kleurt, lijden de meeste altcoins verliezen die ook nog eens oplopen tot meer dan 10%.
Deze trend is al dagen gaande, en heeft ervoor gezorgd dat Bitcoin meer marktaandeel heeft verworven. Dit wordt ook wel de Bitcoin dominantie genoemd, en nadert nu zijn hoogste punt in drie jaar tijd.
De Bitcoin dominantie verwijst simpelweg naar het deel van de cryptomarkt dat wordt ingenomen door Bitcoin. Het wordt berekend door de marktkapitalisatie van Bitcoin te delen door de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies, en vervolgens dit getal te vermenigvuldigen met 100 om het als een percentage weer te geven.
Bitcoin wint al sinds eind 2022, wat gezien kan worden als het einde van de donkere bearmarkt, steeds meer terrein in de cryptomarkt. De Bitcoin dominantie bereikt alsmaar nieuwe hoogtes, met op 18 september zijn meest recente piek van bijna 58,60%. Dit is de hoogste Bitcoin dominantie sinds maart 2021, toen de vorige bullmarkt nog in volle glorie was.
Na een kleine dip is de Bitcoin dominantie nu alweer dagen aan het stijgen. Dit keer komt dit doordat de meeste altcoins in de huidige marktcorrectie harder onderuit zijn gegaan dan Bitcoin.
Om precies te zijn presteert Bitcoin sinds 30 september beter dan de rest van de markt. Dit heeft de Bitcoin dominantie van 57,38% tot een piek van 58,20% laten stijgen. Nog een klein zetje te gaan dus voor een nieuw hoogtepunt.
Er zijn vandaag talloze altcoins die grote verliezen noteren. Sui (SUI) heeft de grootste val gemaakt, van bijna 11%. De layer-1 altcoin lijkt nu eindelijk af te koelen nadat het al weken de best presterende cryptomunt van de markt is geweest.
Andere grote dalers van vandaag zijn:
Conor McGregor’s memecoin REAL eindigt teleurstellend. Ontdek wat er gebeurde en wat dit betekent voor de toekomst.
Fartcoin stijgt explosief met 22% ondanks dalende cryptomarkt. Retailbeleggers zorgen voor organische groei terwijl andere crypto’s onder druk staan.
XRP en Solana kelderen met 14% na plotselinge crash in de cryptomarkt. Meer dan $800 miljoen aan longposities geliquideerd binnen 24 uur.
Elon Musk pleit voor zero-tariff zone tussen VS en EU, terwijl handelsoorlog wereldwijde markten en cryptoprijzen hard raakt.
Op 28 maart zakt de crypto markt flink weg. Bitcoin daalt onder $86.000 en Ethereum verliest meer dan 5% aan waarde.
Elon Musks DOGE-team dringt door tot de SEC te midden van politieke spanningen en cryptovolatiliteit. Wat betekent dit voor toezicht en markten?