mt gox
Bitcoin

Crypto-analisten: Verkoopdruk op Bitcoin door Mt. Gox gaat reuze meevallen

Zoals we gisteren berichtten, start Mt. Gox begin juli met de terugbetalingen aan hun klanten. Mt. Gox ging in 2014 failliet en is sindsdien bijna 200.000 Bitcoins verschuldigd aan klanten. Dit vertegenwoordigt vandaag de dag bijna $10 miljard aan Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH).

Het nieuws veroorzaakte gisteren de nodige paniek, waardoor de Bitcoin-koers onder de $59.000 zakte. Er is angst dat een groot deel van deze terugbetaalde Bitcoins op de markt zal komen, verkocht zal worden en de prijzen verder zal doen dalen. Volgens experts is deze vrees echter ongegrond.

Analisten maken zich weinig zorgen

In 2014 werd Mt. Gox getroffen door een hack waarbij 850.000 BTC verloren gingen. De exchange ging failliet en schuldeisers wachten sindsdien al ruim tien jaar op terugbetalingen. Vanaf volgende week krijgen zij eindelijk hun bitcoins terug. Sommige investeerders vrezen dat deze gebeurtenis voor een flinke druk op de koers zal zorgen.

Analisten denken echter dat deze angst onterecht is. Ten eerste vinden de uitbetalingen geleidelijk plaats, waardoor de impact op de markt beperkt zal zijn. Tony Sycamore, een analist bij IG Markets, stelt dat de markt deze Mt. Gox-verkopen al heeft verwerkt in de prijs. “De uitbetalingen zitten er al heel lang aan te komen,” aldus Sycamore.

Ook Alex Thorn van Galaxy heeft zijn twijfels over de impact van de terugbetalingen. Hij verwacht namelijk niet dat alle bitcoins meteen op de markt komen. Bovendien denkt hij dat het grootste deel van de schuldeisers hun Bitcoin helemaal niet wil verkopen.

Via X zegt Thorn dat maximaal 65.000 van de in totaal 140.000 Bitcoins op de markt kunnen komen. 75 procent van de schuldeisers komt namelijk in aanmerking voor vroege betalingen, wat neerkomt op 95.000 BTC. Van deze hoeveelheid is 30.000 BTC verschuldigd aan niet-reguliere schuldeisers. Dit betekent dat slechts 65.000 BTC zal worden uitgekeerd aan reguliere schuldeisers.

Schuldeisers hebben ‘diamond hands’

Volgens Thorn zullen de meeste reguliere schuldeisers hun bitcoins helemaal niet willen verkopen. Hij noemt deze schuldeisers “lange termijn, tech-savvy bitcoiners” die al in 2014 in bitcoin investeerden. Waarom zouden ze nu, nu de koers vele malen hoger staat, opeens al hun coins verkopen? Bovendien zal de belasting op deze verkopen een groot afschrikmiddel zijn.

Thorn denkt echter dat het effect op de koers van Bitcoin Cash (BCH) een stuk groter kan zijn. Deze markt heeft namelijk veel minder liquiditeit dan die van Bitcoin. De kans dat schuldeisers grote waarde hechten aan hun BCH-tokens is ook klein, waardoor ze eerder geneigd zullen zijn deze te verkopen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin herwint dominantie terwijl interesse in Runes sterk afneemt
Peter Brandt geeft grote waarschuwing over Bitcoin koers
Bitcoin ETF’s zien instromen kelderen, maar positieve reeks blijft intact
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers