Nieuws, Tradebot

Crypto-bots: de ‘Short-Bot Template’ van A tot Z

Newsbit publiceerde recentelijk een artikel over de opkomst van crypto-bots, waarin we een beschrijving gaven van deze programma’s en hoe ze functioneren. Behalve de basisfuncties van bots bespraken we hier ook TradeSanta, een bot-versie die gratis te gebruiken is voor particuliere traders. Op ons Youtube-kanaal kun je in drie korte instructievideo’s zien hoe je zelf een account maakt en een bot instelt op TradeSanta.
In dit artikel beschrijven we de short bot-template. We leggen in detail uit hoe deze in z’n werk gaat en op welke zaken je moet letten bij het gebruiken van een short-bot.

 

Hoe Maak je een Shortbot?

Benieuwd hoe je een short-bot maakt? Bekijk de video:


De strategie van een short-bot

De tweede optie bij het creëren van een nieuwe bot is de zogenaamde ‘Short Bot Template’. Dit type bot probeert winst te maken door een “verkoop-hoog, koop-lager-terug”-strategie: een bepaalde hoeveelheid crypto-valuta wordt verkocht op prijs P, en diezelfde hoeveelheid wordt teruggekocht als de prijs lager is dan P. Het verschil in inkoopprijs is de winst voor de trader. Om de short-bot te kunnen gebruiken heeft het account daarom tegoeden nodig in de valuta die ‘ge-short’ wordt. Als je bijvoorbeeld een short-bot op het handelspaar USDT/ETH wilt activeren, is het noodzakelijk om tegoeden in ETH op je account te hebben. Je winst wordt (in het geval van bovenstaand paar) opgeteld in USDT.

Een short-bot is daarom vooral effectief in een dalende markt, waarin de bot veel kansen heeft om deze strategie succesvol te gebruiken. De tactiek werkt perfect als, na het inkopen bij prijs P, de koers direct daalt naar het gewenste punt. In dat geval kan de bot de crypto-valuta terugkopen voor een lager bedrag, met de marge als winst. De trader heeft nu weer evenveel crypto als in het begin. Bovendien heeft hij of zij nu een marge in euro’s of dollars doordat er voordeliger is teruggekocht door de bot. Maar wat als de prijs niet daalt, maar juist stijgt nadat de bot heeft verkocht bij P?


Safety orders bij short-bots

In zo’n geval maakt de bot slim gebruik van de onverwachte prijsstijging door het plaatsen van ‘safety orders’. Dit zijn extra orders die worden geplaatst om veiligheid in te bouwen in de handelsstrategie. Een bot heeft geen last van woede, paniek of andere psychologische factoren bij een onwelkome prijsstijging. In plaats van te wanhopen wacht de bot gewoon tot de prijs stijgt. Daar opent dan een tweede verkooporder waardoor de gemiddelde verkoopprijs van de crypto-valuta toeneemt. Door deze ‘safety orders’ is er bovendien een kleinere prijsdaling nodig om evenveel winst te behalen.
Hoe dat werkt zie je in het onderstaand voorbeeld:


Voorbeeld

Stel dat Newsbit €450 heeft in ETH en hierop 2% winst (€9) wil maken. Omdat we in een dalende markt zitten verwachten we dat de ETH-prijs deze week zal gaan dalen. We stellen daarom een short-bot in op het paar USDT/ETH. Laten we aannemen dat de prijs van ETH €150 is bij het openen van de positie. De bot verkoopt op dit prijsniveau 0,6 ETH en krijgt hiervoor €90. Op dit moment heeft het account dus (3 – 0,6) = 2,4 ETH, plus €90 (die op het account staan in USDT).

De bot is op zoek naar €9 winst, en zal de 0,6 ETH daarom proberen terug te kopen voor een bedrag van (90 – 9) = €81. Om tegen die prijs 0,6 ETH te kunnen kopen moet de bot daarom wachten tot de ETH-koers gedaald is tot (81 / 0,6) = €135. Met het bedrag van €90 is er dus voor €9 winst een prijsdaling nodig van 10%. Als de prijs direct na het verkopen bij €150 begint te dalen, hoeft de bot alleen maar te wachten tot de daling is voltooid. Daar koopt het programma de 0,6 ETH terug en de winst is behaald.

Tot zover als het volgens plan gaat. Maar wat als de ETH-koers tegen onze verwachting in juist stijgt in plaats van daalt met 10% (naar €165)? Dan opent de bot een safety order op deze hogere prijs door nogmaals 0,6 ETH te verkopen. Nu ontvangt het account daarvoor zelfs (165 • 0,6) = €99. Op dit moment heeft de bot in totaal 1,2 ETH verkocht voor €189.

Om de €9 winst te maken die we in het begin voor ogen hadden, moet de bot deze 1,2 ETH dus terugkopen voor (189 – 9) = €180. Hiervoor moet de koers dalen naar een punt van (180 / 1,2) = €150 per ETH, dus verschuift de bot de koop-order van €135 naar €150. Als de prijs tot dit nieuwe punt zakt koopt de bot 1,2 ETH terug: het account heeft nu weer 3 ETH, plus €9 winst die op het account staat in USDT.


Het risico van safety orders

Safety orders zorgen er dus voor dat de bot de verkooplimiet constant kan opschuiven als de koers in een onverwachtse richting beweegt. Toch zit er een risico aan deze tactiek. Zoals je hebt kunnen zien in het voorbeeld neemt je ordergrootte bij elke extra safety order toe. Zonder limieten zal de bot dit proces (als nodig) vele malen herhalen totdat je risicomanagement eronder gaat lijden. Het is daarom erg belangrijk om bij het instellen van je short-bot goed te overwegen hoe veel risico je de bot laat nemen. Je kunt het maximumaantal extra orders beperken en aangeven bij welke prijsverandering je safety orders wilt plaatsen. Op deze manier kan je je bot met verstandig risicomanagement aan het werk zetten!

Ben je benieuwd hoe het ‘Long Bot Template’ werkt? Bekijk het vorige artikel!