australië
Regulatie

Crypto-leenplatform Block Earner zet lancering voort ondanks oorlog met toezichthouder

Block Earner is van plan om een crypto-leenproduct te lanceren, maar de Australische toezichthouder wil daar niets van weten. Ondanks de juridische strijd met de toezichthouder zet het bedrijf de lancering van zijn crypto-leenproduct toch door. Met het product kunnen gebruikers bijvoorbeeld Bitcoin als onderpand inleggen om een lening te krijgen.

Zo hoeven mensen hun Bitcoin niet te verkopen en kunnen ze alsnog hun kapitaal aan het werk zetten. De lancering staat gepland voor eind september.

Het Australische Block Earner zet door

Het Australische fintechbedrijf Block Earner zet zijn plannen om een leenproduct met crypto ondersteuning te lanceren dus voort, ondanks een aankomende rechtszaak tegen de financiële toezichthouder. De toezichthouder beweert dat Block Earner financiële producten aanbiedt zonder de vereiste vergunning.

Een vergelijkbaar platform genaamd SALT in Colorado biedt in Amerika ook al dergelijke leningen aan. Eerder bood de grote cryptocurrency exchange Coinbase ook een soortgelijke dienst aan zijn Amerikaanse klanten, maar deze werd in mei van dit jaar stopgezet.

De eerste uitrol van Block Earner wordt verwacht tegen eind september en zal in eerste instantie alleen leningen met Bitcoin als onderpand toestaan.

Regelgevingsbewustzijn groeit

In november vorig jaar werd het bedrijf van Karaboga aangeklaagd door de Australian Securities and Investments Commission omdat ze vastrentende producten met crypto-aandelen zouden hebben aangeboden zonder de vereiste Australische Financial Services (AFS) licentie.

Karaboga uitte destijds kritiek op de toezichthouder vanwege het ontbreken van duidelijke regelgeving en beweerde dat zijn bedrijf veel tijd en middelen had besteed aan het ontwikkelen van producten die volgens hem aan de bestaande richtlijnen van ASIC voldeden.

“Ons standpunt blijft onveranderd. Er is geen duidelijke regelgeving in Australië,” voegde Karaboga eraan toe. Hij benadrukte dat ze juridisch advies hadden ingewonnen voordat ze het product lanceerden en geloofden dat er onvoldoende regelgeving of licenties waren om toe te passen.

Charlie zei echter dat de regelgevende stappen tegen Block Earner en concurrent Finder voornamelijk reactief waren en waarschijnlijk te wijten waren aan de ineenstorting van FTX in november.

“We werden, helaas, beïnvloed, waarschijnlijk omdat we meer zichtbaar waren met ons product in vergelijking met anderen, omdat zij het als een bijkomend product gebruikten, terwijl wij het als een kernproduct gebruikten.”

Ondanks dat ze niet werden beïnvloed door de gevolgen van de FTX-zaak, sloot Karaboga na de juridische actie van ASIC de “verdien”-producten van het bedrijf en betaalde alle gebruikers terug.

Het bedrijf lijkt zijn les te hebben geleerd. James Coombes, hoofd bedrijfsvoering bij Block Earner, zei dat de nieuwe lancering niet hetzelfde lot zou ondergaan als hun Earn-product, omdat het al binnen de regels van een Australische kredietlicentie valt.

“Er is een fundamenteel verschil,” zei Coombes. “Voor het Earn-product was er geen duidelijke richtlijn of vergunning vereist was, en daarom hadden we een tegenstrijdig standpunt. Voor dit product is het duidelijk dat er een vergunning nodig is om consumentenkrediet te verstrekken. Dus hebben we de vergunning aangevraagd.”

Verwachte regelgevingsdruk

Wat betreft de toekomst, zei Karaboga dat hij verwacht dat snellere vooruitgang in de regelgeving in rechtsgebieden zoals Singapore, Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk druk zal uitoefenen op de Australische overheid om de achterstand in te halen, anders lopen ze het risico marktaandeel van crypto-ondernemingen te verliezen.

“Ik verwacht dat we binnen 12 tot 18 maanden meer duidelijkheid zullen zien,” voegde hij eraan toe. Karaboga legde uit dat Australië, vanwege zijn hoge BBP per hoofd van de bevolking en de vroege adoptie van crypto, een belangrijk doelwit is geworden voor oplichters.

Uiteindelijk beweerde Karaboga dat binnenlandse regelgevers sterk voorstander zijn van crypto en “innovatie willen stimuleren.”

Deze visie werd gedeeld door Ben Rose, de algemeen manager van Binance Australia, die onlangs vertelde dat hij vertrouwen had in de lange termijn steun van de Australische toezichthouders voor crypto.

Coinbase noemde Australië onlangs als een van zijn belangrijkste uitbreidingslocaties buiten de VS.

De hoorzitting van Block Earner bij de federale rechtbank staat gepland voor november van dit jaar, met een uitspraak in januari.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Binance Baas Changpeng Zhao Vraagt Rechtbank om SEC-rechtszaak te Verwerpen
Sam Bankman-Fried veroorzaakte Bitcoin’s daling van 81% in 2021
Mount Gox trustee wijzigt de terugbetalingsdeadline naar oktober 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
XRP-advocaat gaat ‘grote aankondiging’ doen