faillissement
Bitcoin

Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?

De cryptomarkt ervaart momenteel een aanzienlijke daling en zo ongeveer alle koersen kleuren donkerrood. Diverse factoren dragen bij aan deze trend, variërend van macro-economische spanningen tot marktstrategieën van grote investeerders.

In dit artikel onderzoeken we wat precies de oorzaak is van de huidige correctie in de cryptomarkt. Op dit moment schommelt de koers van Bitcoin rond de $64.000, en het is nog onduidelijk of deze op dit niveau steun zal vinden.

Macro economische spanning in de Verenigde Staten

Afgelopen week werd de huidige daling al ingezet. Hierbij speelt de onzekerheid rondom Amerikaanse economische beleidsbeslissingen een grote rol. Ondanks positieve inflatiecijfers blijven de verwachtingen voor renteverlagingen laag. Jerome Powell van de Federal Reserve heeft aangegeven dat renteverlagingen voorlopig niet te verwachten zijn, wat de volatiliteit op de markt vergroot.

De huidige verwachting is momenteel dat er dit jaar maar één renteverlaging zal plaatsvinden. De Federal Reserve geeft aan geen haast te hebben en er zeker van wil zijn dat de Amerikaanse inflatie onderweg is naar 2 procent.

Andere negatieve factoren

Een iets directere factor die momenteel op de Bitcoin koers drukt zijn de forse ETF uitstromen. Op maandag zagen de Bitcoin fondsen bijna $150 miljoen verdwijnen. 

Tegelijkertijd zien we deze week ook een sterker worden Amerikaanse dollar. De dollar strength index, de DXY, zit in de lift. Een sterke dollar gaat vaak samen met een lagere interesse in risico assets zoals crypto. Dit lijkt nu ook het geval te zijn.

De huidige correctie leidt momenteel ook tot flinke long liquidaties wat extra op de koers drukt. Volgens data van analyse firma Coinglass zagen long traders gezamenlijk meer dan $400 miljoen verdampen in de afgelopen 24 uur. Short traders verloren $61 miljoen door liquidaties.

Terwijl sommige analisten pessimistisch zijn over de korte termijn, wijst de geschiedenis uit dat Bitcoin na eerdere halvings vaak herstelde en nieuwe hoogtes bereikte. Voor de lange termijn hoeven we ons, op basis van de geschiedenis, dus geen zorgen te maken. Op korte termijn is het uiteraard een stuk onzekerder.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s zetten succes voort met meer dan $300 miljoen aan instromen
Duitsland voltooit $3 miljard Bitcoin-verkoop: positief nieuws voor BTC koers
Aantal crypto-gebruikers wereldwijd zal binnen twee jaar groeien tot 1 miljard
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen