Venezuela Map
Bitcoin

Crypto-mining illegaal in Venezuela om stroomnet te ontlasten

Venezuela gooit cryptomining de deur uit om het nationale elektriciteitsnet te beschermen. Deze stap volgt op een recente actie waarbij 2.000 apparaten voor het delven van Bitcoin in beslag werden genomen als onderdeel van een corruptiebestrijding.

Stroomvreters van het net

Steeds meer landen kijken met argusogen naar cryptomining, vanwege het enorme energieverbruik. Volgens lokale media heeft het Venezolaanse Ministerie van Energie plannen om cryptomining-bedrijven van het net te halen. Dit moet overmatig energieverbruik tegengaan en een stabiele stroomvoorziening voor de bevolking garanderen.

De Nationale Vereniging voor Cryptovaluta in Venezuela bevestigde via sociale media dat cryptomining verboden is. Eerder werden in de stad Maracay al 2.000 apparaten in beslag genomen, in het kader van de anti-corruptiemaatregelen.

Het ministerie benadrukt dat het essentieel is om overal in Venezuela een efficiënte en betrouwbare stroomvoorziening te bieden. De energievreters die cryptomining-bedrijven zijn, moeten daarom van het net. Volgens functionarissen is deze maatregel nodig om de nationale stroomvoorziening te stabiliseren, die er al tien jaar onbetrouwbaar bijligt.

Venezuela grijpt in

Het land kampt met terugkerende black-outs, vooral sinds 2019. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven van de bevolking en de economie.

De hoge energievraag van cryptomining is landen als China en Kazachstan niet ontgaan. Zij hebben daarom strenge regels of zelfs een totaalverbod op deze activiteit ingevoerd.

De actie van de Venezolaanse regering tegen cryptomining is naar verluidt onderdeel van een bredere aanpak van corruptie, waarbij al meerdere hoge functionarissen zijn gearresteerd. Joselit Ramírez, voormalig hoofd van de Nationale Toezichthouder voor Cryptotegoeden, is een centrale figuur in de corruptieverdenkingen.

Rafael Lacava, gouverneur van de staat Carabobo, roept de bevolking op om mee te werken aan het opsporen van illegale mining-operaties. Burgers worden aangemoedigd om onwettige activiteiten te melden.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Venezuela cryptomining aanpakt. In maart 2023 sloot de nationale energieleverancier al eens cryptomining-faciliteiten in het hele land, in het kader van een corruptieonderzoek bij de staatsoliemaatschappij.

De Venezolaanse procureur-generaal, Tarek William Saab, verklaarde toen dat overheidsfunctionarissen met hulp van de nationale crypto-afdeling parallelle olieactiviteiten zouden hebben gedraaid.

Elders, in 2023, ondertekenden acht grote cryptomining-bedrijven in Kazachstan een open brief aan president Kassym-Jomart Tokayev. Zij klaagden over de hoge energieprijzen voor cryptominers.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Crypto analist voorspelt Bitcoin koers van $803.034
De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?
Rentebeleid van Federal Reserve vergroot druk op Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken