cryptopunks
NFT

CryptoPunk NFT ter waarde van $1,5 miljoen verkocht voor slechts $23.000

Op woensdag vond een opmerkelijke gebeurtenis plaats in de NFT-sector. CryptoPunk #2386, een zeldzaam exemplaar uit de bekende CryptoPunks-collectie, werd verkocht voor slechts 10 ETH (ongeveer $23.000), terwijl de geschatte waarde rond de 600 ETH ($1,5 miljoen) ligt. Hoe kon dit gebeuren?

Wat gebeurde er precies?

CryptoPunks zijn al jarenlang een van de meest waardevolle NFT-collecties op het Ethereum-netwerk. Ondanks de afgenomen aandacht voor NFT’s blijft deze collectie populair. Punk #2386 was bijzonder gewild vanwege zijn zeldzame kenmerken. Vorige week nog werd een vergelijkbare CryptoPunk verkocht voor bijna $1,5 miljoen.

Tijdens de hoogtijdagen van de NFT-markt werden sommige van deze waardevolle NFT’s fractionaliseren, oftewel opgesplitst in kleinere delen, zodat meerdere investeerders mede-eigenaar konden worden van één NFT. Punk #2386 werd in 2020 via Niftex gefractionaliseerd in 10.000 tokens. Toen Niftex stopte, raakte deze NFT echter in de vergetelheid, opgesloten op de blockchain en ontoegankelijk voor veel van de aandeelhouders.

De transactie vond plaats toen een slimme koper gebruikmaakte van een weinig bekende functie in het smart contract. Deze functie maakt het mogelijk om een bod uit te brengen op de volledige NFT, waarbij alle aandelen overgenomen worden als er geen hoger bod komt. In dit geval bood de koper 10 ETH voor alle tokens, wat neerkomt op slechts 0,001 ETH per aandeel. Omdat de meeste aandeelhouders niet op de hoogte waren, verliep de tijd zonder tegenbod, waardoor de koper de NFT tegen een spotprijs binnenhaalde.

Reacties uit de NFT-gemeenschap

De verkoop heeft gemengde reacties opgeroepen. Sommigen noemen het een vorm van diefstal, terwijl anderen de slimme actie van de koper prijzen. Volgens hen laat dit juist zien wat mogelijk is met smart contracts en decentralisatie. Een gebruiker op X beschreef de situatie als volgt:

“Een man loopt een verlaten kunstgalerij binnen, beheerd door robots. Hij roept dat hij een van de meest waardevolle werken wil kopen voor slechts 1 procent van de werkelijke waarde. Niemand hoort hem, behalve de robots. Hij wacht een week. De robots geven het kunstwerk zonder enige moeite aan hem over, niet bewust van het enorme verschil tussen prijs en waarde. Hij loopt weg met het kunstwerk.”

Een bijzondere dag in de NFT wereld dus. De koper van Punk #2386 is met dit handigheidje binnen een dag ongeveer $1,5 miljoen rijker geworden. 

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

NFT nieuws

Bored Ape NFT-kopers verliezen 93% van hun investering
SEC wil rechtszaak starten tegen NFT-marktplaats OpenSea
Immutable kondigt sluiting van NFT-marktplaats aan
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’