Hackers
Hack

Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd

In een opvallend incident is maar liefst $33 miljoen aan cryptocurrency gestolen van de populaire Indiase cryptobeurs WazirX. De hacker verplaatste de gestolen fondsen zorgvuldig naar verschillende adressen, om ze uiteindelijk via Tornado Cash, een controversiële muntmixer, te verbergen.

Het beveiligingsbedrijf Cyvers ontdekte dat 5.000 ETH-blokken, ter waarde van $12 miljoen, donderdag werden verplaatst, na eerdere transacties eerder in de week.

Wat is Tornado Cash?

Tornado Cash is een op Ethereum gebaseerde muntmixer die geavanceerde cryptografische tools gebruikt, zoals zero-knowledge proofs, om transacties te verhullen. Hoewel het platform is ontworpen om de privacy van gebruikers te beschermen, heeft het kritiek en sancties ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Financiën vanwege het gebruik ervan door criminelen en door de staat gesponsorde hackers.

Complex schuldspel na diefstal

Na de grootschalige diefstal ontstond er onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid. WazirX kondigde een herstructureringsplan aan om het vertrouwen van gebruikers te herstellen, terwijl Binance zich distantieerde door te beweren dat het WazirX niet bezit of exploiteert. Ook cryptobewaardienst Liminal ontkende betrokkenheid bij de beveiligingsinbreuk, ondanks de tegenstrijdige interne bevindingen van WazirX.

Juridische gevolgen voor ontwikkelaars

De betrokkenheid van Tornado Cash heeft niet alleen de zorgen over regelgeving vergroot, maar ook de juridische risico’s voor ontwikkelaars benadrukt. Zo werd Roman Storm, medeoprichter van Tornado Cash, gearresteerd voor het faciliteren van witwaspraktijken. Ook zijn collega Alexey Pertsev werd eerder veroordeeld. Deze gebeurtenissen hebben binnen de cryptogemeenschap een fel debat aangewakkerd over de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars van open-sourcesoftware.

Toename van risico’s in de cryptowereld

De WazirX-diefstal illustreert de toenemende risico’s in de wereld van cryptocurrency. De hacker gebruikte geavanceerde technieken om aanzienlijke bedragen via Tornado Cash wit te wassen, wat de aanhoudende uitdagingen rondom privacy- en beveiligingstechnologieën in de cryptowereld onderstreept. Het incident benadrukt de noodzaak van nauwere samenwerking tussen cryptobeurzen, ontwikkelaars en regelgevers om beveiligingslekken en misbruik van privacytools aan te pakken.

Toekomst van crypto: Evenwicht tussen privacy en regelgeving

Nu het onderzoek naar de WazirX-diefstal doorgaat, wordt het steeds duidelijker dat de toekomst van crypto afhangt van het vinden van een balans tussen privacy, beveiliging en regelgeving. Regelgevers en cryptobeurzen staan voor de uitdaging om de veiligheid van gebruikers te waarborgen zonder de kernprincipes van privacy op te offeren.

Hack nieuws

Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Cryptoscams met Bitcoin ATMs stijgen 1.000% sinds 2020
Familieleden van Trump slachtoffer van hackers: X-accounts gebruikt voor crypto scam
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins