Hack

Crypto’s worden zelden gebruikt om geld wit te wassen

Cryptocurrencies worden zelden gebruikt om geld wit te wassen. Fiat is nog steeds veruit de meest gebruikte manier om de wereldwijde witwaspraktijken van $2 biljoen te domineren.


Witwassen via crypto blijft klein

Volgens een rapport van de ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ (SWIFT) is de rol van cryptocurrencies bij het witwassen van geld zeer klein. De aantijgingen over het witwassen van geld met crypto’s is dan ook overdreven en ongegrond. Het rapport beschrijft dat fiatgeld nog steeds de meest gebruikte methode is voor dergelijke illegale doeleinden.

Het witwassen van geld blijft wereldwijd een punt van zorg. Onderzoek van de Verenigde Naties suggereert dat elk jaar $800 miljard tot $2 biljoen wordt witgewassen via fiatkanalen. Cryptocurrencies zijn slechts een klein deel van het plaatje.

“Geïdentificeerde gevallen van witwassen via cryptocurrencies blijven relatief klein in vergelijking met de hoeveelheden contant geld die via traditionele methoden worden witgewassen”, zei SWIFT vorige week. Het bedrijf biedt banken een communicatiemiddel om transactionele informatie aan elkaar door te geven en wordt gebruikt om miljarden dollars uit te voeren. in transfers dagelijks.

SWIFT zei dat traditionele methoden zoals het gebruik van muilezels, en dekmantel-bedrijven voorop blijven lopen bij het witwassen van geld. Het gebruik van cryptocurrencies daarentegen is minimaal, en zelfs het gebruik van digitaal geld door cybercriminelen is “zeldzaam”.

Dat gezegd hebbende, er zijn nog wel een aantal criminele groepen die crypto gebruiken. SWIFT noemde de beruchte Lazarus Group, die naar verluidt gerund wordt door Noord-Koreaanse hackers om geld te stelen. Zij gebruiken wel cryptocurrencies bij hun criminele activiteiten.

Andere van dergelijke gevallen zijn niet-geïdentificeerde hackers groepen in Europa die gestolen geld gebruiken om prepaid cryptocurrency-debetkaarten te kopen, een speciaal type kaart dat crypto opslaat en tijdens een transactie omzet in fiat.


De zorgen over cryptocurrencies blijven

SWIFT zei echter dat het gebruik van cryptocurrency voor het witwassen van gestolen geld in de toekomst zal toenemen.

“Gunstige factoren zijn onder meer het groeiende aantal altcoins die zich richten op het bieden van volledige anonimiteit van transacties,” merkte het rapport op.

Diensten zoals crypto mixers en tumblers, wat online tools zijn die cryptocurrency-transacties door elkaar halen vormen ook een opkomende bedreiging. Dit maakt het extra moeilijk om transacties te volgen. Een andere opkomende tool is het gebruik van ‘exclusive mining‘. Maar voor nu liggen de echte problemen bij fiat-valuta.