Blockchain

Onderzoekers vinden een nieuwe manier om geld wit te wassen met Bitcoin

Criminelen zouden ‘exclusive mining’ kunnen gebruiken om hun witwaspraktijken door te geven als inkomsten uit Bitcoin-mining.


Exclusieve mining

Onderzoekers van het Blockchain Research Lab in Hamburg hebben een nieuwe manier ontdekt om geld wit te wassen op de blockchain. Ze noemen dit ook wel “Exclusive mining.”

Dr. Elias Strehle, van het Blockchain Research Lab, en Lennart Ante van de Universiteit van Hamburg leggen uit hoe dit fenomeen werkt:

Iemand plaatst een transactie via een privékanaal en geeft een enkele miner of miningpool het exclusieve recht om die transactie te bevestigen en cryptocurrency als beloning te verdienen. Deze worden, net als reguliere transacties, aan de blockchain toegevoegd.

Dit is anders dan wat gewoonlijk gebeurt: als iemand een Bitcoin-overdracht doet, kan iedereen op het netwerk een poging wagen om het te minen om hun beloning van Bitcoin te verdienen.

Strehle vertelde aan Decrypt dat hij niet de eerste is die het concept bedenkt, maar dat zijn onderzoek de eerste keer is dat het in een academisch paper is beschreven.


Hoe kan exclusieve mining gebruikt worden door criminelen?

Dus, hoe kan de technologie worden gebruikt om “vermogensoverdrachten te camoufleren als transactiekosten om belastingen te ontwijken of geld wit te wassen”?

Stel je voor dat je een darknet-drugsbaron bent en je miljoenen bitcoin moet witwassen. Je stuurt wat bitcoins naar een exclusieve miner, die jij beheert, en laat die miner een absurd hoge transactiekosten in rekening brengen.

Vervolgens neemt de exclusieve miner de Bitcoin die ze hebben ontvangen als beloning voor het verwerken van deze dure transactie en stuurt het naar naar een cryptocurrency-exchange. Waar het vervolgens word geruild voor fiat-valuta. Het ziet er legitiem uit, omdat het inkomsten zijn verdiend met Bitcoin-mining. Vervolgens geeft de exclusieve miner het fiatgeld aan de maffiabaas.


En het geldspoor verdwijnt

De onderzoekers zeggen dat exclusieve mining behoorlijk moeilijk te detecteren is en niet gemakkelijk kan worden opgelost. De vraag is nu dan ook: Wordt het op grote schaal gebruikt door witwassers? Rich Sanders, de CEO van CipherBlade vertelt dat hij het in ieder geval nog niet is tegen gekomen.

“Het is een interessante techniek, maar een die waarschijnlijk alleen door ervaren gebruikers zal worden toegepast. Dit wordt bijvoorbeeld geen route die een gescheiden vrouw gaat gebruiken – althans nog niet. Het is veel te technisch, dus tenzij iemand een kant-en-klare oplossing verzint, betwijfel ik of we er veel van zullen zien. “


Legitiem gebruik voor exclusieve mining

Er zijn ook andere, legitieme toepassingen voor exclusieve mining, zei Strehle. Het opent een geheel nieuwe markt voor privé-mining: stel je voor dat je een miner een vast bedrag betaalt om je transactie te verwerken om de vluchtige miningkosten te omzeilen of om ervoor te zorgen dat geen van je miners bedrieglijk omgaat met/probeert te knoeien met de blockchain.

“Mijn onderbuikgevoel zegt dat dit steeds belangrijker zal worden naarmate de blokbeloningen op Bitcoin en Ethereum dalen en miners steeds meer andere manieren zullen moeten vinden om hun inkomen veilig te stellen”, aldus Strehle. De exclusieve miner van een exchange worden, kan goed zijn voor het bedrijfsleven.