Computer System Hack
Hack

Cyberaanval legt MoneyGram-diensten wereldwijd stil: Update hersteloperatie

Financiële dienstverlener MoneyGram heeft bevestigd dat de recente dagenlange storing veroorzaakt werd door een ernstig “cybersecurityprobleem”. Het bedrijf is momenteel bezig met het herstellen van zijn diensten en meldt enige voortgang te hebben geboekt.

Verschillende systemen zijn getroffen

Op 23 september verklaarde MoneyGram dat er een probleem was geïdentificeerd dat verschillende systemen heeft getroffen. De storing kwam aan het licht nadat gebruikers op 20 september begonnen te klagen over het uitvallen van de diensten. Via de website DownDetector meldden honderden anderen in de dagen daarna soortgelijke problemen.

Zodra het probleem was vastgesteld, ondernam het bedrijf snelle actie. “We zijn direct een onderzoek gestart en hebben beschermende maatregelen genomen, waaronder het preventief offline halen van systemen die de netwerkverbinding beïnvloedden,” verklaarde MoneyGram. Het in Dallas, Texas, gevestigde bedrijf werkt nauw samen met wetshandhavingsinstanties en toonaangevende externe cybersecurity-experts om de problemen op te lossen.

Vooruitgang is geboekt

In een update van 24 september liet MoneyGram weten dat er “vooruitgang is geboekt bij het succesvol herstellen van enkele van onze belangrijkste transactiesystemen”. Er wordt dag en nacht gewerkt om de diensten volledig te herstellen.

MoneyGram gaf aan dat zodra de systemen weer online zijn, gebruikers toegang zullen krijgen tot hun lopende transacties. Het bedrijf heeft echter geen details vrijgegeven over de aard van het cyberbeveiligingsprobleem, welke systemen precies zijn getroffen of of er gevoelige gegevens in gevaar zijn gebracht.

Ransomware-aanvallen nemen sterk toe

De cyberaanval komt op een moment dat cryptogerelateerde ransomware-aanvallen sterk toenemen. Blockchainbeveiligingsbedrijf Chainalysis rapporteerde dat er in 2024 al een stijging van bijna 96% in losgeldbetalingen is waargenomen ten opzichte van 2023. De stijging werd mede veroorzaakt door een recordbetaling van 75 miljoen dollar aan de ransomwaregroep Dark Angels.

MoneyGram, een van de grootste geldtransmitters ter wereld, verwerkt jaarlijks meer dan 200 miljard dollar voor 50 miljoen klanten. Het bedrijf speelt een cruciale rol voor veel immigranten in de Verenigde Staten die geld overmaken naar hun familie in het buitenland. Begin 2024 introduceerde MoneyGram diensten voor fiat-naar-cryptowissel en ging op 18 september een samenwerking aan met cryptobeurs CEX.io om stablecoindiensten aan te bieden via MoneyGram-kiosken.

Hack nieuws

Banana Gun belooft volledige terugbetaling na $3 miljoen crypto-hack
YouTube account van Indiaas Hooggerechtshof gehackt door crypto scammers
Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen