Federal Reserve, Fed
Regulatie

De agressiefste rentecampagne van de Federal Reserve in ruim 35 jaar tijd

Als je de afgelopen 12 tot 14 maanden niet onder een steen geleefd hebt, dan weet je dat de Amerikaanse centrale bank begonnen is aan een daverende campagne van renteverhogingen. Het grote doel van die renteverhogingen is om de inflatie onder controle te krijgen. Dat probeert de centrale bank echter zo fanatiek, dat de rente op het hoogste niveau sinds 2007 staat en we te maken hebben met de meest agressieve rentecampagne in de recente geschiedenis.

Deze mooie afbeelding van Visual Capitalist toont hoe heftig en agressief de huidige campagne van de Amerikaanse Federal Reserve is.

Sneller dan ooit

In principe vertelt de bovenstaande grafiek al bijna alles wat je moet weten over deze rentecampagne van de Federal Reserve. De enige reden dat we nog geen recessie zagen de afgelopen weken tot maanden, is waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente zo snel verhoogde. In een tijdsbestek van 14 maanden is de Effective Federal Funds Rate (EFFR) met 4,88 procent gestegen.

De kans is groot dat we de echte pijn van die renteverhogingen pas met het verstrijken van de tijd zullen voelen. Al hebben we daar met het begin van de bankencrisis in maart 2023 natuurlijk al de eerste glimpen van kunnen opvangen.

Overigens is de EFFR de rente waarvoor banken elkaar geld uitlenen. De Federal Reserve bepaalt de Federal Funds Target Rate en uiteindelijk moeten de banken binnen die Target Rate (momenteel 5,00 – 5,25 procent) een Effective Rate bepalen.

In de bovenstaande tabel kun je ook zien hoe agressief deze campagne van de Federal Reserve, die overigens nog niet voorbij is, tot nu toe om zich heen slaat.

Het einde in zicht?

De grote vraag is natuurlijk wanneer de Federal Reserve nu eindelijk eens klaar is met het verhogen van de rentes. Voor de markt is het namelijk helemaal geen leuke ontwikkeling dat de Amerikaanse centrale bank de rente maar blijft ophogen. We hebben in 2022 gezien wat dat allemaal met Bitcoin deed en daar werden we natuurlijk niet vrolijk van.

Op het moment van schrijven acht de markt de kans redelijk groot (63,8 procent) dat de Federal Reserve klaar is met zijn campagne. Dat wil zeggen dat ze op 14 juni – tijdens de volgende rentevergadering – opteren voor een rentepauze.

Een kleine 36,2 procent staat echter nog voor een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent. Dat zou betekenen dat de markt nog één kleine laatste tik krijgt. Persoonlijk verwacht ik niet dat de Federal Reserve daartoe overgaat.

Maar de Amerikaanse arbeidsmarkt LIJKT op dit moment nog ruimte te geven voor een extra verhoging. Al moeten we ook niet vergeten dat het tempo van de renteverhogingen (5 procent in 14 maanden) ons ook het verkeerde idee kan geven dat de impact wel meevalt.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten