London, UK.
Regulatie

De Bank of England wordt bevoegder in het toezicht op stablecoins

Volgens een consultatiedocument van 40 pagina’s dat op 7 augustus is vrijgegeven door het Ministerie van Financiën van Zijne Majesteit, zou de Britse regering de machtsverdeling tussen de Bank of England (BoE) en de belangrijkste financiële toezichthouder van het land, de Financial Conduct Authority (FCA), kunnen herzien ten gunste van de BoE.

‘Betalingsverordening en afbakening van het systeem’

In 2022 heeft de Britse regering een raadpleging gelanceerd onder de titel ‘Betalingsverordening en afbakening van het systeem’ om input te verzamelen over marktvoorstellen voor het herzien van de betalingsafgrenzing van de BoE, rekening houdend met de veranderende financiële stabiliteitsrisico’s.

Het recente document omvat diverse maatregelen ter regulering van zogenaamde “systemisch belangrijke stablecoins”. Een opvallend punt is de intentie van de regering om het gezamenlijke toezicht op stablecoins te versterken door zowel de BoE als de FCA als partners te laten optreden.

Desondanks zou de BoE de bevoegdheid krijgen om te voorkomen dat de FCA stappen onderneemt met betrekking tot een aanbieder van stablecoins, terwijl ook de Prudential Regulation Authority (PRA) bevoegdheid zou krijgen om de FCA te weerhouden van specifieke handelingen “indien er redenen zijn tot bezorgdheid over de financiële stabiliteit.”

Nog weinig duidelijkheid over grenzen bevoegdheden

Zoals vermeld in het document, stemden de meeste respondenten in met de noodzaak van het leidende toezicht van de centrale bank over toekomstige betalingsentiteiten met systeemherkenning. Sommigen van hen vroegen echter om duidelijkheid over de grenzen van deze bevoegdheden.

In juli verklaarde Andrew Bailey, een gouverneur van de BoE, dat zowel cryptocurrencies als stablecoins niet voldoen aan de basisprincipes van eenheid en definitiviteit van afwikkeling en daarom niet als geld beschouwd zouden moeten worden. In plaats daarvan stelde hij voor te werken aan de ontwikkeling van ‘verbeterd digitaal geld’.

Regulatie nieuws

Binance Baas Changpeng Zhao Vraagt Rechtbank om SEC-rechtszaak te Verwerpen
Sam Bankman-Fried veroorzaakte Bitcoin’s daling van 81% in 2021
Mount Gox trustee wijzigt de terugbetalingsdeadline naar oktober 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
Kan je nog miljonair worden van Shiba Inu?