Bitcoin

De Bitcoin en aandelenmarkt zijn meer gecorreleerd dan ooit

De correlatie van Bitcoin met de S&P 500 heeft een nieuw record bereikt, maar wat betekent dit voor de BTC prijs?


Recordhoge correlatie

De laatste tijd vertoonde de Bitcoin prijs een recordhoge correlatie met traditionele markten. Op 9 juli bereikte de correlatie tussen de S&P 500 en Bitcoin zelfs een nieuw all-time high.

Gegevens van Skew laten zien dat de eenjarige gerealiseerde correlatie (lichtblauwe lijn) op donderdag 9 juli 0,38 bereikte. Dit was nadat de metriek eerder in de week nieuwe hoogtepunten had bereikt.

Bitcoin – S&P 500 gerealiseerde correlatie – Bron: Skew

De correlatie met de traditionele aandelenmarkt is de laatste tijd in een gestaag tempo gegroeid. Uit de gegevens blijkt ook dat de correlatie voor 1 maand op woensdag ook zijn een nieuw hoogtepunt bereikte van 0,78 maar sindsdien is deze gedaald weer wat gedaald.

Hoewel Bitcoin een toenemende correlatie vertoont met de aandelenmarkt, kan hetzelfde niet worden gezegd voor goud. Goud heeft de $1.800 overschreden en daardoor een hoogtepunt bereikt dat sinds 2011 niet meer is gezien.


Is de correlatie een teken dat Bitcoin volwassen wordt?

De correlatie tussen Bitcoin en de traditionele aandelenmarkt groeide na de uitbraak van het coronavirus en de crash die daarop volgde tot een dieptepunt $3.750. Een onderzoeksrapport suggereerde dat de correlatie na de BTC halvering zou kunnen eindigen, maar precies het tegenovergestelde is gebeurd. Dit komt mogelijk door de aanhoudende economische gevolgen van COVID-19.

De versterkende correlatie tussen de Bitcoin- en aandelenmarkten is een teken dat de activa klasse aan volwassen wordt. Sommige analisten hebben gesuggereerd dat de correlatie van Bitcoin met traditionele markten erop kan wijzen dat BTC steeds meer vertegenwoordigd wordt in een breder scala van traditioneel gestructureerde wallets. Dit zou een teken zijn dat adoptie blijft toenemen.


Komt er een correctie aan voor de Bitcoin prijs?

De Bitcoin halving en alle hype eromheen is al even geleden, sindsdien lijkt de Bitcoin-prijs te zijn afgevlakt. BTC bereikte zelfs een record lage volatiliteit, waarbij de 10-daagse gerealiseerde volatiliteit de 0,2 grens bereikte, een dieptepunt sinds november 2018.

Maandelijks Bitcoin volume handel in fiat of stablecoin – Bron: CryptoCompare

De afnemende volatiliteit van Bitcoin vindt plaats naast dalende handelsvolumes. Recente gegevens tonen aan dat het volume voor de handelsparen BTC-USDT en BTC-USD in juni met 56% en 44% is gedaald.

Terwijl de prijs weerstand blijft vinden op het niveau van $9.300, blijft de kans op een scherpe neerwaartse correctie toenemen. Om deze reden zien handelaren $9.500 als een belangrijk niveau die BTC op korte termijn moet breken. Als dit niet gebeurt, neemt het risico toe dat de prijs kan dalen tot het niveau van $8000.

Afnemende volumes, lage volatiliteit, sterke correlatie met de aandelen en een dalende correlatie met goud lijken allemaal bearish factoren voor de Bitcoin prijs. Vooral nu andere ‘safe haven’ activa zoals goud goed presteren.

 

Bitcoin nieuws

VanEck: Bitcoin heeft afgelopen jaar bijna iedere activaklasse verslagen
Langverwachte goedkeuring: BlackRock’s Bitcoin ETF krijgt groen licht voor handel in opties
Bitcoin stijgt: maar dit is nodig voor een nieuwe all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Crypto knaller: Deze 3 munten stijgen tot 500% na Binance-notering