Mine Shaft Inside
Blockchain

De Kirgizische Republiek breidt activiteiten crypto-mining uit

Volgens berichten vergroot de Kirgizische Republiek, een Centraal-Aziatische staat die aan China grenst, naar verluidt de mogelijkheden voor cryptocurrency mining met medewerking van de lokale overheid.

Investering tot $20 miljoen

Op 27 juli meldde het Kirgizische nationale persbureau Kabar dat president Sadyr Japarov heeft laten doorschemeren dat er plannen zijn voor de oprichting van een cryptomining-farm bij een waterkrachtcentrale.

De Kirgizische regering heeft het voornemen om tot 20 miljoen dollar te investeren in de bouw van deze cryptocurrency-miningfaciliteit bij de Kambar-Ata-2 waterkrachtcentrale.

Het rapport vermeldt dat volgens de president, door het runnen van een crypto-miningbedrijf, de regering energieverliezen kan voorkomen die ontstaan door ongebruikte stroom van de energiecentrale.

Veel energie gaat simpelweg verloren

Sinds de lancering van Kambar-Ata-2 in 2010 heeft Kirgizië door dit probleem 6,8 miljard kilowattuur (kWh) aan energie verloren, aldus Japarov.

Door de mining-farm op te richten, kan de Kirgizische regering de resterende energie verstandig inzetten en voordelen opleveren voor de begroting van het land, merkte de president op en verklaarde:

Zodra de mining-farm begint te werken, gaat het verdiende geld naar de energietechnici of, om preciezer te zijn, naar de gewone mensen. Elke tyiyn, elke kWh zal onder controle staan van energietechnici. Alles wordt geautomatiseerd en onder onze controle.

Tijdelijke energie noodtoestand

Recentelijk was er enige tegenspraak in het energiegerelateerde nieuws in Kirgizië. Op 24 juli kondigde de Kirgizische president de noodtoestand aan in de energiesector van het land, die gepland was om in te gaan op 1 augustus 2023 en naar verwachting tot 31 december 2026 zou duren.

Officiële gegevens wezen op klimaatuitdagingen, een lage waterinstroom in het Naryn-rivierengebied en een gebrek aan opwekkingscapaciteit als oorzaken van de noodsituatie, grotendeels te wijten aan de aanzienlijke groei van het energieverbruik.

In het recente Kabar-rapport benadrukte Japarov dat crypto-mining tegen het hoogste tarief in Kirgizië zal worden getarifeerd, ongeveer 5 Kirgizische som ($0,057) per kW.

De Kirgizische overheid toont een toenemende interesse in cryptocurrency als een mogelijkheid om de lokale economie te stimuleren.

Legaliseren van crypto-industrie

Tijdens een parlementaire commissievergadering in maart 2022 drong de Kirgizische wetgever Karim Khanjeza er bij de autoriteiten in Kirgizië op aan om de cryptocurrency-industrie te legaliseren. Hij pleitte voor de ontwikkeling van een wettelijk kader voor crypto, met het argument dat “niets zo snel groeit als cryptocurrency”.

Hoewel er in 2021 enkele regels voor crypto-uitwisselingen werden geïntroduceerd, heeft de regering van Kirgizië tot op heden nog geen specifieke wetten met betrekking tot cryptocurrency aangenomen. Enkele jaren geleden stelde een voormalige regeringsfunctionaris ook dat cryptocurrency-mining een belangrijke factor was die heeft bijgedragen aan de energiecrisis in Kirgizië.

Blockchain nieuws

Google Cloud investeert $10 miljoen in web3-groei met BNB Chain’s acceleratorprogramma
Zwitserse centrale bank veegt crypto van tafel: “Slechts een nichefenomeen”
Wereldwijde markt voor crypto-geldautomaten explodeert naar $2,58 miljard tegen 2032
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk wil Amerikaanse centrale bank opheffen
Miljonair met Dogecoin? Velen zien droom uitkomen door Trump en Musk
Robert Kiyosaki waarschuwt Bitcoin-investeerders: “Wees geen varken”
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk