Altcoin Nieuws

Altcoin Nieuws

De Venezolaanse Maduro: Land werkt aan een digitale-verrassing

Venezuela begint binnenkort met de ontwikkeling van een digitale bolivar. Het project wordt geheim gehouden, maar regionale experts hebben een aantal ideeën over wat het zal worden.


De verrassing van Maduro

Nicolás Maduro, de omstreden president van Venezuela, zei gisteren dat zijn team werkt aan nog een “verrassing”. Deze verrassing zou zeker verbazing wekken bij cryptocurrency en marktwaarnemers: een “digitale bolivar”.

Op dit moment lijkt het niets rechtstreeks te maken te hebben met de door de staat gesteunde cryptocurrency, de Petro. Maar zoals veel van Maduro’s vroege aankondigingen, is er nog maar heel weinig bekend. “Het is een verrassing die we later aan zullen kondigen”, zei de president tijdens een openbare toespraak.

De stap komt te midden van een reeks overheidsinspanningen om de economie te stabiliseren. In de afgelopen maanden heeft Venezuela bijvoorbeeld valutacontroles opgeheven. Deze zorgden ervoor dat de officiële prijs van de Amerikaanse dollar in het land werd verhoogd zodat deze overeenkomt met de prijs op de zwarte markt. Ook zijn burgers in staat gesteld om bankrekeningen in dollars te openen, ook al worden transacties verwerkt in bolivars.

Dus wat zou de digitale bolivar “verrassing” van Maduro kunnen zijn?

Fernando Medina, CTO van vlockcahin.tech, vertelde dat een digitale bolivar heel goed een volwaardige CBDC zou kunnen zijn. De Petro heeft namelijk niet de status van wettig betaalmiddel. “Op constitutioneel niveau is de bolivar het wettige betaalmiddel, ik zie de digitale bolivar als een evolutie van de traditionele valuta, die zoveel problemen heeft gehad met de uitgifte van contanten”, zei hij. Volgens Medina zou dit niet de eerste keer zijn dat een dergelijk idee in in het land rondging.


De digitale bolivar als stablilisator

Anderen denken echter dat een digitale bolivar zal worden gebruikt om de economie te dollariseren in een poging voor financiële stabiliteit. “Het zou mogelijk kunnen zijn om de digitale dollars die door de banken worden verwerkt om te zetten en met elke bank met onze digitale munt te betalen”. Dit zei Ray Falconi, actief lid van de Venezolaanse National Cryptocurrency Association. Hij voegde eraan toe:

“Daarom voert de regering een eerste stap uit bij het openen van dollarrekeningen. Om contant geld en digitale valuta te kunnen verzamelen en om te zetten in een token dat met die dollars wordt ondersteund.”

Jose Angel Alvarez, voorzitter van de Vereniging, voerde aan dat in een mogelijke toekomst waarin een Venezolaanse Petro “cryptocurrency” en een digitale bolivar samengaan, de regering zou kunnen besluiten om de ene te gebruiken voor binnenlandse transacties en de andere voor internationale transacties. Maar het is allemaal speculatie totdat Maduro, die eerder in een eerdere toespraak het “einde van contant geld” in het land aankondigde, ons op de hoogte stelt van zijn plannen.


Plannen kunnen nog veranderen

Maduro kondigde voor het eerst plannen aan voor de oprichting van een Petro in 2017. Dit was op basis van een golf van interesse in cryptocurrency te midden van de ICO-boom. Ook kwam het midden in een van de ergste jaren in de economische crisis van Venezuela. Aangemoedigd door eenzijdige sancties opgelegd door Trump, introduceerde Maduro de Petro. De cryptocurrency werd vervolgens theoretisch gekoppeld aan de prijs van een vat olie, om die sancties te omzeilen.

Na verloop van tijd veranderde het idee in een privénetwerk. De Petro is nu een blockchain-based token dat is gekoppeld aan een handvol activa die subjectief zijn aangepast door de regering van Maduro met behulp van een correctiefactor met een secundaire markt. Maduro’s crypto moet zijn beloften van nationale en zelfs wereldwijde acceptatie nog nakomen. Dus wat zijn plannen ook zijn voor een digitale bolivar, wees niet verbaasd als die over een jaar veranderd zijn.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten