Dogecoin koers
Dogecoin, Shiba inu

Deep Dive: Analyse van Shiba Inu en Dogecoin

In de Deep Dive van vandaag duiken we dieper in de materie van Meme Coins. Zogenoemde Meme Coins zijn vaak veelbesproken crypto projecten die gekenmerkt worden door periodes van sterke mediahype. Hierdoor gedrageb deze crypto projecten zich vaak interessant en kennen ze soms extreem volatiele periodes.

De populairste Meme Coins zijn veelal Shiba Inu (SHIB) en Dogecoin (DOGE). In deze Deep Dive analyseren we de status van deze twee altcoins waar we onder andere kijken naar recente ontwikkelingen, de adoptie van het netwerk en hoe de koers zich momenteel verhoudt.

Recente Ontwikkelingen

In deze sectie geven we een overzicht van de recente ontwikkelingen voor Dogecoin en Shiba Inu.

Twitter gebruikt DOGE logo als gezicht voor eigen platform

Wanneer twitter gebruikers op het sociale media platform inloggen zien ze plots een verrassende aanpassing op de website die sinds afgelopen dinsdag zichtbaar is op de site. Zo zien de site bezoekers nu niet de bekende blauwe vogel maar het iconische DOGE logo. Er is door zowel Twitter als de omstreden CEO, Elon Musk, nog geen verklaring afgegeven voor de nieuwe visuele aanpassing. Wat de motivatie is voor de aanpassing is daardoor vooralsnog onduidelijk. Wel blijft Musk opvallende tweets delen waarin DOGE een centrale rol speelt.

Grote SHIB aankoop door whale

Een Ethereum (ETH) whale kocht gigantisch veel Shiba Inu tokens, om precies te zijn 99 miljard. De tokens vertegenwoordigen op dat moment een waarde van $1,05 miljoen. Het mag duidelijk zijn dat het een grote SHIB whale betreft die deze aankoop heeft gedaan. De grote aankoop volgt op recente ontwikkelingen waaronder het partnership tussen Shiba Inu en International Women of Blockchain (IWB) en NowPayments en de opkomst van Shibarium.

SHIB ontwikkelt door met release van testnet Shibarium

De lancering van het Shibarium testnet heeft veel losgemaakt in de de community. Shibarium is een 2de laag het op Shiba Inu netwerk dat het mogelijk maakt om smart contracts op het netwerk te bouwen waardoor verschillende toepassingen gebouwd kunnen worden, denk aan Non Fungible Tokens (NFT) of gedecentraliseerde marktplaatsen. Daarnaast biedt Shibarium ook verbeteringen voor het netwerk, zo zullen transactiekosten omlaag gaan en zal de schaalbaarheid en transactie snelheid verbeteren.

Ondanks veel onzekerheid in de cryptomarkt blijft er veel gebeuren omtrent Meme Coins, heeft dit gevolgen voor de adoptie van deze netwerken en wat zien we terug in de prijs? In de volgende secties gaan we hier dieper op in.

On-chain data analyse

In deze sectie analyseren we on-chain data van de Meme Coin netwerken om inzicht te krijgen in de adoptie en groei van het netwerk. Deze inzichten kunnen meer vertellen over de toekomst van de projecten en hoe deze netwerken zich in de huidige crypto markt staande weten te houden.

Aantal wallets op Dogecoin

Door de groei in wallets te volgen krijgen we inzicht in of het netwerk blijft groeien of stilstaat. De groei van het aantal wallets geeft inzicht in de adoptie van het netwerk wat belangrijk is in de crypto industrie omdat er veel concurrentie is tussen projecten. In Figuur 1 is de wallet groei van het Dogecoin netwerk te zien, hier zien we dat het netwerk momenteel bijna 4,3 miljoen wallets heeft (waarvan 3,18 miljoen accounts die langer dan 1 jaar hun tokens vasthouden). 

Het aantal wallets is zeker niet weinig maar in vergelijking met andere populaire netwerken zoals Ethereum zien we dat die een significant grotere hoeveelheid adressen hebben op het netwerk. Zo heeft Ethereum momenteel ruim 176 miljoen adressen op het netwerk, bijna 41x zoveel als Dogecoin. 

Aantal adressen op het Dogecoin netwerk (bron; Intotheblock)
Figuur 1: Aantal adressen op het Dogecoin netwerk – bron: Intotheblock

Aantal wallets op Shiba Inu

In Figuur 2 zien we een overzicht van het aantal wallets op het Shiba Inu netwerk, momenteel zijn dat er bijna 3,3 miljoen. Uit de figuur zien we ook dat de hoeveelheid wallets met een stabiele trend groeit. Opvallend is dat het netwerk deze grote hoeveelheid gebruikers heeft weten te verzamelen in slechts 2 jaar tijd, dit laat de kracht zien van het netwerk en haar explosieve groei, desondanks is het netwerk nog ver verwijderd van het aantal gebruikers dat andere netwerken behalen zoals ethereum.

Aantal adressen op het netwerk (bron; Glassnode)
Figuur 2: Aantal adressen op het netwerk – bron: Glassnode

Vergelijking tussen de verschillende netwerken

In Tabel 1 is een vergelijking gemaakt tussen het aantal wallets op verschillende netwerken en de marketcap. Duidelijk is dat Ethereum heer en meester is over de andere netwerken, zo heeft het bijna 41x zoveel gebruikers als DOGE en meer dan 53x zoveel gebruikers als SHIB. Opvallend is dat het Shiba Inu netwerk niet ver verwijderd is van het grotere broertje Dogecoin, waar DOGE ongeveer 1,3x zoveel gebruikers heeft als SHIB.

Als we het aantal gebruikers weerleggen tegen de marketcap van het netwerk (uitgedrukt in $ per wallet) zien we dat Ethereum relatief het goedkoopst gewaardeerd is tegenover de andere 2 projecten. Opvallend genoeg is DOGE ondanks dat het meer gebruikers heeft dan SHIB significant duur ten opzichte van zowel Ethereum als Shiba Inu.

EthereumDogecoinShiba Inu
Aantal wallets176 miljoen4,3 miljoen3,3 miljoen
Marketcap$224,4 miljard$12,3 miljard$6,4 miljard
Marketcap vs wallets$1,275 miljoen per wallet$2,86 miljoen per wallet$1,94 miljoen per wallet.
Tabel 1: In deze tabel zien we het aantal wallets van verschillende netwerken en hun marketcap

Prijs Analyse

In deze sectie behandelen we de koers van DOGE en SHIB in de afgelopen 30 dagen en vergelijken we deze met de on-chain analyse en staat van de markt.

DOGE prijs analyse

De koers van DOGE heeft een goede maand achter de rug, in Figuur 3 is de koersontwikkeling te zien. In de afgelopen 30 dagen is de token namelijk met ruim 19% gestegen. Wat direct opvalt is de sterke recente koersstijging op 4 april, dit heeft met alle waarschijnlijkheid te maken met de verrassende updates op Twitter.

Zoals besproken in de sectie Recente Ontwikkelingen, heeft Twitter momenteel het DOGE loge als vervangend logo van het bekende blauwe vogeltje op de website. Daarnaast hebben Dogecoin gerelateerde tweets van de CEO, Elon Musk, de coin een extra boost gegeven. Als we de koersontwikkelingen vergelijken met bijvoorbeeld ethereum dan zien we dat prestaties vrijwel vergelijkbaar zijn, ook ethereum is met ruim 19% gestegen in de afgelopen 30 dagen.

Figuur 3: Dogecoin koers afgelopen 30 dagen – bron: Coingecko

SHIB prijsanalyse

In Figuur 4 is het koersverloop van SHIB te zien van de afgelopen 30 dagen. In tegenstelling tot DOGE ervaart Shiba Inu een verlies in de afgelopen maand. Dit is opvallend te noemen, zo zagen we dat het netwerk hard aan het groeien is met Shibarium en dat whales grote aankopen doen. Ondertussen zagen we in de on-chain analyse dat SHIB relatief met DOGE goedkoper gewaardeerd is. Desondanks is de koers in 30 dagen tijd zelfs met 1,5% gedaald. Daarmee presteert het een stuk slechter dan andere projecten zoals Ethereum en Dogecoin.

Figuur 4: Shiba Inu koers afgelopen 30 dagen – bron: Coingecko

Conclusie

Dogecoin is relatief duur in vergelijking tot Shiba Inu en met name Ethereum. Zo is DOGE in relatie tot het aantal wallets op het netwerk 1,3x zo duur als SHIB en zelfs 2,2x zo duur als het Ethereum netwerk. Ondertussen zien we qua prijsprestatie dat DOGE wel goed presteert en een goede maand achter de rug heeft waar het in de afgelopen 30 dagen met ruim 19% is gestegen, een vergelijkbare prestatie als ethereum.

SHIB blijft verrassend neutraal in de afgelopen 30 dagen terwijl we zien dat het netwerk hard aan het groeien is wat betreft het uitrollen van het Shibarium net en de aankopen van coins door whales. Ook zien we dat het Shiba Inu netwerk in relatie tot Dogecoin relatief een stuk goedkoper gewaardeerd is.

Shiba Inu nieuws

Dit is hoe Shiba Inu zich onderscheidt van andere memecoins
Shiba Inu (SHIB) onder druk: Grote weerstand en verkoopdruk belemmeren herstel
Zal de Shiba Inu koers binnenkort stijgen? On-chain data toont gemengde signalen
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt