Shiba Inu, SHIB
Shiba inu

Wat is Shibarium, de layer 2 van Shiba Inu?

Shiba Inu (SHIB) is na Dogecoin (Doge) de grootste memecoin. Bij memecoins is de intrinsieke waarde van het netwerk vaak ondergeschikt. Er vindt veel sentimentele volatiliteit plaats en dat trekt investeerders aan. Tegen de verwachtingen in worden er nuttige functionaliteiten aan het project toegevoegd.

In recent nieuws werd bekendgemaakt dat Shiba Inu ontwikkelaars bezig zijn met het lanceren van de Shibarium Beta. Shibarium bèta is een layer 2 oplossing voor het Shiba Inu netwerk waarmee de implementatie van smart contracts mogelijk wordt gemaakt. Dezelfde functionaliteit waar Ethereum (ETH) zo om geroemd wordt. In deze deep dive gaan we dieper in op Shibarium en wat het (kan) betekenen voor het Shiba Inu netwerk.

Recent nieuws SHIB

Het Shiba Inu netwerk komt keer op keer in opspraak, al dan niet vanwege een tweet van de excentrieke CEO van Twitter en Tesla, Elon Musk. Zoals vermeld in de introductie is het netwerk nu actief met het ontwikkelingen van een layer 2 genaamd Shibarium.

De ontwikkelingen lijken een belangrijke stap te gaan maken. Zo kondigen ontwikkelaars via het officiële Twitter account van de governance token ShibaSwap aan dat de beta versie volgende week uitgerold zal worden. In de tweet wordt ook vermeld dat SHIB burning plaatsvindt voor het uitvoeren van transacties als onderdeel van het uitrollen van Shibarium.

Dit kan een positief effect hebben op de langere termijn koers (in het geval netwerk gebruik hard groeit, en daarbij dus ook de burning rate). Desondanks blijkt uit huidige cijfers dat de burnrate van SHIB aan het afnemen is. Daarnaast is het verder nog de vraag hoelang de uiteindelijke versie van Shibarium zal uitrollen, hierover is nog geen informatie van bekend. 

Wat is Shibarium?

Het doel van Shibarium is om de problemen op het gebied van schaalbaarheid, snelheid en kosten waarmee de Ethereum-blockchain wordt geconfronteerd, aan te pakken. Dit wordt bereikt door een betaalbaarder en efficiënter alternatief aan te bieden. Shibarium belooft de volgende verbeteringen voor het netwerk:

  • Lage kosten
  • Schaalbaarheid
  • Snellere transacties
  • Lagere uitstoot (minder impact op het milieu)

Door het ontwikkelen van een layer 2 netwerk kunnen op Shiba Inu smart contracts uitgevoerd worden die verschillende applicaties mogelijk maken. Zo kunnen naar verwachting metaverse- en gaming-applicaties worden ontwikkeld op het netwerk. Het is ook het vermoeden dat Shibarium zich voornamelijk op de metaverse en gaming sectie zal focussen, met een bijzondere nadruk op de NFT-sector, die naar verwachting de komende jaren aanzienlijk zal groeien.

Daarnaast kunnen verschillende DeFi applicaties geoptimaliseerd worden voor het Shiba Inu ecosysteem. Met het uitrollen van het layer 2 netwerk wordt ook een nieuw burning mechanisme geïntroduceerd met als kenmerk dat elke transactie een bepaald aantal SHIB-tokens zal verbranden. Dit resulteert in de permanente verwijdering van tokens uit de totale SHIB voorraad.

Om het netwerk te onderhouden, moeten validators minimaal 10.000 BONE-tokens inzetten en worden beloningen uitbetaald in BONE. BONE is de onderliggende governance token van het Shiba Inu ecosysteem. Het ontwikkelingsteam heeft het aantal validators beperkt tot 100. De selectie van validators is gebaseerd op de ervaring, vertrouwen en inzet voor de gezondheid en integriteit van Shibarium.

Daarnaast zullen de transactiekosten van Shibarium naar verwachting lager zijn dan die op het Ethereum-mainnet. Dit maakt het aantrekkelijker voor gebruikers die op zoek zijn naar meer betaalbare blockchain-transacties. De ontwikkelaars zijn ook van plan een nieuw TREAT-token te lanceren om liquidity pools op ShibaSwap te stimuleren. Hiermee wordt een decentrale exchange opbouwt die SHIB gebruikt voor liquiditeit om verschillende tokens op het Shiba Inu netwerk te kunnen verhandelen. Dit is vergelijkbaar met de functionaliteiten van Uniswap op het Ethereum netwerk.

Wat betekent de ontwikkeling van Shibarium voor Shiba Inu?

De ontwikkelingen van Shibarium stemmen investeerders hoopvol in de toekomst van het netwerk. In deze sectie nemen we een kijkje in wat deze ontwikkelingen kunnen betekenen voor het Shiba Inu ecosysteem en hoe de markt er momenteel op reageert.

In Figuur 1 is de koersverloop van de afgelopen 90 dagen te zien van SHIBA. Opvallend is dat in deze periode de koers met ruim 40% is gestegen. Rond 16 januari werd een belangrijke aankondiging van het layer 2 netwerk aangekondigd, vervolgens zien we een korte piek in de koers en een algehele stijgende trend. Hiermee lijkt het idee te worden bevestigd dat investeerders enthousiast raken van deze ontwikkeling. Hoewel we dit niet zeker kunnen zeggen, aangezien de algehele markt ook een stijging ondervond.

Koersverloop van SHIBA in de afgelopen 90 dagen
Figuur 1: Koersverloop van SHIBA in de afgelopen 90 dagen – Bron: TradingView

Naast dat investeerders enthousiast lijken omtrent de ontwikkelingen van een Layer 2 zijn er verschillende nieuwe toepassingen die beschikbaar komen op het netwerk:

  • Nieuwe toepassingen BONE token
  • Uitrollen van de stable coin SHI
  • Lancering van Oshiverse

Verdere ontwikkelingen BONE

Shibarium zal BONE als native token gebruiken om decentrale applicaties te ontwikkelen. Bij de lancering van Shibarium krijgen alle SHIB token houders toegang tot exclusieve mogelijkheden om BONE-tokens te minten. BONE tokens zullen onder andere gebruikt kunnen worden om liquiditeit pools en decentrale exchanges te ondersteunen. 

Stablecoin SHI

SHI is een toekomstige stablecoin die op zowel Ethereum als Shibarium zal werken. Het bouwen van een stablecoin op het Shiba Inu netwerk wordt nu mogelijk met de ontwikkeling van een layer 2 netwerk. Het doel van SHI is om een ​​wereldwijde waardeopslag, rekeneenheid en ruilmiddel te worden. De meeste stablecoins hebben een koppeling aan $1. Om ervoor te zorgen dat SHI voor iedereen overal ter wereld toegankelijk is, is de prijs gekoppeld aan $0,01. Als zodanig zal de stablecoin allerlei soorten betalingen in veel verschillende landen kunnen vergemakkelijken.

Oshiverse

Met de komst van Shibarium kunnen nu ook blockchain games en metaverse projecten ontwikkeld worden op het netwerk. Een belangrijke mijlpaal voor het ontwikkelingsteam van Shiba Inu is de lancering van het “Oshiverse” play-to-earn-gaming platform. De game is beschikbaar voor iOS en Android en moedigt het gebruik van de Shibarium token familie aan en stimuleert de betrokkenheid van de gemeenschap.

On-chain adoptie van Shiba Inu

Naast de innovatieve ontwikkelingen op het netwerk nemen we in deze sectie een kijkje naar on-chain data van het netwerk. Hiermee krijgen we inzicht of de hype daadwerkelijk zorgt voor meer activiteit op het netwerk zelf. Als we naar Figuur 2 kijken zien we de dagelijkse hoeveelheid actieve gebruikers op het netwerk in de afgelopen 2.5 jaar. Uit de figuur wordt direct duidelijk dat activiteit op het netwerk verre van de pieken in 2021 is. In mei van 2021 zagen we nog ruim 20.000 actieve gebruikers per dag, waar het momenteel een stuk lager is met ongeveer 500 – 1000 actieve gebruikers.

Ter vergelijking, Ethereum heeft momenteel ruim 440.000 actieve gebruikers per dag (bron: ycharts). Dit is ruim 440x zoveel als Shiba Inu, terwijl de marktwaarde van Ethereum ongeveer 27x hoger is dan Shiba Inu ($197,5 miljard vs. $7,5 miljard). Het laat zien dat de waardering ten opzichte van Ethereum erg duur is. Met de gelimiteerde dagelijkse activiteit die we op Shiba Inu zien is een dergelijke waardering nog erg hoog. 

Dagelijkse transacties op Shiba Inu
Figuur 2: Dagelijkse transacties op Shiba Inu – bron: Dune Analytics

Conclusie

De ontwikkeling van een Layer 2 op het Shiba Inu netwerk biedt interessante mogelijkheden. Zo kunnen er nieuwe DeFi toepassingen uitgerold worden op het netwerk en zijn er ontwikkelaars bezig met de implementatie van een stablecoin. Als gevolg zien we de koers van SHIB ook stijgen in de afgelopen maanden, echter laten on-chain metrieken zien dat de netwerkactiviteit extreem laag is met slechts 500 – 1000 dagelijkse gebruikers.

Ondertussen is de waardering van het hele netwerk momenteel wel $7,5 miljard. Het Ethereum netwerk heeft een stuk meer actieve gebruikers per dag (ruim 440x meer) en kost slechts 27x meer dan het Shiba Inu netwerk. Hiermee wordt inzichtelijk dat het netwerk momenteel nog erg duur blijft. 

Shiba Inu nieuws

Dit is hoe Shiba Inu zich onderscheidt van andere memecoins
Shiba Inu (SHIB) onder druk: Grote weerstand en verkoopdruk belemmeren herstel
Zal de Shiba Inu koers binnenkort stijgen? On-chain data toont gemengde signalen
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen