Bitcoin groen, BItcoin stijgt
Bitcoin

Deep Dive: De staat van Bitcoin in eerste kwartaal 2023

In deze deep dive nemen we een kijkje naar Bitcoin (BTC) en de prestatie ervan in het eerste kwartaal van 2023. Het begin van het jaar kende tumultueuze gebeurtenissen in de financiële en crypto sector. Wat kunnen we verwachten in de rest van het jaar en biedt de recente koersstijging in de gehele crypto industrie een voorbode voor wat we kunnen verwachten in de nabije toekomst? Neem een kijkje met ons mee in deze deep dive. 

Overzicht van recent Bitcoin nieuws

In het afgelopen kwartaal is het niet stil gebleven in de crypto markt. De onzekerheid in de financiële markten heeft zeker zijn invloed gehad op vele cryptocurrencies. Er vielen verschillende banken en daarnaast had Binance een verrassende aankondiging die de crypto industrie liet wakker schudden.

Vallen van een crypto vriendelijke bank

De bank Silvergate capital kondigde in maart haar faillissement aan. De crypto vriendelijke bank was samen met de New Yorkse Signature Bank één van de weinig banken die crypto deposito’s accepteerde. Ten gevolge van het faillissement van deze banken zag de crypto markt een sterke koersdaling. Zo daalde de koers van bitcoin van ongeveer $21.750 naar bijna $19.600, dit komt neer op een daling van bijna 10% in bijna 24 uur (bron; Coingecko). 

Binance koopt grote hoeveelheden BTC

Binance had eerder deze maand een verrassende aankondiging wat de crypto markt sterk deed stijgen. Zo heeft de populaire crypto exchange bijna $1,0 miljard aan Binance USD (BUSD) omgezet in bitcoin, Binance Coin (BNB) en Ethereum (ETH). De CEO van de exchange, Changpeng Zhoa, kondigde de grote transactie aan via Twitter waar hij ook de transactie op Etherscan deelde om bewijs te tonen van de imposante aankoop. Na de aankondiging van Binance steeg bitcoin van ongeveer $20.000 naar bijna $26.000 in slechts een paar dagen.

Bitcoin Analyse

In deze sectie kijken we naar verschillende data omtrent bitcoin. We nemen een terugblik naar de koersontwikkeling in de afgelopen 3 maanden en vergelijken deze met de on-chain data. Vertalen de koersontwikkelingen zich ook terug in de adoptie van bitcoin? 

Prijs prestatie in Q1 2023

De bullmarkt in 2021 bracht de bitcoin koers tot een nieuwe all-time-high van bijna $70.000. Hierna volgde een sterke prijs crash in 2022 nadat financiële markten begonnen af te zwakken en crypto instellingen faalden, voorbeelden zijn het faillissement van FTX, Celsius en BlockFi. In 2023 zien we echter een ander prijsverloop. In Figuur 1 is te zien hoe bitcoin in de afgelopen 3 maanden een imposante koersontwikkeling heeft doorlopen.

Begin dit jaar bevond de koers zich nog onder de $17.000, op het moment van schrijven zit de koers niet ver van de $29.000. Dit komt neer op een imposante stijging van bijna 70% in ongeveer 3 maanden tijd. Één van de grote katalysatoren van de sterke prijsontwikkeling is het falen van banken in Amerika en Europa (denk aan de Silicon Valley Bank in Californië en Credit Suisse in Zwitserland).

De banken hebben het lastig in het huidige economisch landschap door het stijgen van de rentetarieven door de Federal Reserve (FED) van de Verenigde Staten. Door onzekerheid bij centrale financiële instellingen zien we dat investeerders in een keer naar bitcoin en andere crypto’s trekken. Met het oog op een verdere stijging van de rentetarieven in Amerika verwachten sommige experts dat de bitcoin koers nog verder kan stijgen en zelfs tot een waardering van boven de $100.000 kan komen. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren zullen we nog moeten afwachten, met nog 9 maanden te gaan in het jaar kan er nog van alles gebeuren. 

Prijs prestatie van bitcoin in Q1 2023 - bron: Coingecko
Figuur 1: Prijs prestatie van bitcoin in Q1 2023 – bron: Coingecko

On-chain analyse van Q1 2023

In deze sectie nemen we een duik in de on-chain data van Bitcoin. Door te kijken naar verschillende on-chain metrieken kunnen we inzicht verkrijgen in de adoptie en groei van het Bitcoin netwerk en of de sterke koersontwikkelingen ondersteund worden door het (on-chain) gedrag van gebruikers. Zo kijken we n

Ontwikkeling van kleine bitcoin houders

In Figuur 2 is te zien hoe in Q1 van 2023 het aantal bitcoin wallets dat meer dan 0,1 BTC bezit zich heeft ontwikkeld over de tijd. Het wordt direct duidelijke dat het aantal “kleine” investeerders is toegenomen over de afgelopen maanden met 67.000. De groei lijkt verder mee te vallen, vergeleken met het totaal is dit een stijging van ongeveer 1,6%. Dit geeft de suggestie dat de consument (oftewel, de kleine investeerder) nog beperkt in haar adoptie van bitcoin.

Hoeveelheid bitcoin wallets met meer dan 0,1 BTC in Q1 2023
Figuur 2: Hoeveelheid bitcoin wallets met meer dan 0,1 BTC in Q1 2023 – bron: Glassnode

Ontwikkeling van whales

Grote bitcoin bezitters, ook wel whales, kunnen een belangrijke invloed uitoefenen op de markt. Doordat zij veel vermogen beheren hebben ze soms direct impact op de koers. Vaak zien investeerders whales als het “slimme” geld, wanneer zij kopen of verkopen kan dit een impressie geven van wat er op de korte termijn te wachten staat voor de koers.

In Figuur 3 is te zien hoe het aantal wallets met meer dan 1.000 BTC zich heeft ontwikkeld in de eerste maanden van het jaar. Hier zien we een afname van het aantal whales. Dit geeft de suggestie dat deze whales hun bitcoin bijvoorbeeld naar exchanges verplaatsen om ze vervolgens te verkopen. Volgens sommige analisten betekent dit dat een nieuwe bodem voor bitcoin nog in verwachting ligt. De afname valt echter mee en bedraagt slechts 1% over het totaal aan whales. 

Hoeveelheid bitcoin wallets met meer dan 1.000 BTC in Q1 2023
Figuur 3: Hoeveelheid bitcoin wallets met meer dan 1.000 BTC in Q1 2023 – bron: Glassnode

Net positie van bitcoin op exchanges

De hoeveelheid bitcoin op exchanges geeft inzicht in het verhandelbare aanbod. Vaak betekent een grote hoeveelheid aan bitcoin op exchanges dat er veel potentiële verkoopdruk is omdat deze coins makkelijk verkocht kunnen worden op de exchanges. Investeerders signaleren hiermee dat ze op het punt staan om te verkopen en gebruik te maken van de huidige koers om winsten te pakken (of verliezen te dekken). Met de recente sterke prijs prestaties in de gehele crypto markt zien we dat in de afgelopen maand er veel bitcoin naar exchanges is verplaatst, zie Figuur 4.

In maart is er zelfs een jaarrecord hoeveelheid aan bitcoin naar de exchanges verplaatst. Het laat zien dat investeerders de huidige (relatief) hoge koers gebruiken om wat winsten te pakken. Ook is dit opvallend in verband met de toenemende onzekerheid van financiële en crypto instellingen. Het falen van centrale crypto exchanges/banken zoals FTX en Celsius zou naar verwachting resulteren in meer wantrouwen in deze instanties en dus een outflow van crypto uit exchanges, momenteel is dit niet het geval.

Bitcoin net positie verandering op exchanges in Q1
Figuur 4: Bitcoin net positie verandering op exchanges in Q1 – bron: Glassnode

Conclusie

De sterke koers prestatie van bitcoin en de rest van de crypto industrie in Q1 2023 is erg imposant, zo steeg BTC met ongeveer 70% in slechts 3 maanden tijd. Hoewel de koersstijging investeerders weer hoopvol stemt over de toekomst zien we tegelijkertijd een toename van de hoeveelheid bitcoin op exchanges wat suggereert dat investeerders gebruik maken van de huidige koers om hun crypto tegen een goede prijs te verkopen. Momenteel lijkt de consumenten adoptie vrij bescheiden te groeien en whales reduceren zelfs hun bitcoin posities. Het laat zien dat de markt nog steeds onzeker is over de toekomst en (nog) niet met volle overtuiging lijkt door te zetten. Hoe de markt er over een paar maanden eruit ziet kun je zien in onze (toekomstige) Q2 2023 Bitcoin deep dive.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy lanceert ‘MicroStrategy Orange’, een nieuw blockchain-identiteitssysteem
Bitcoin naar 3,8 miljoen dollar in 2030? Cathie Wood ziet grote kansen
Marketingbaas Santiment spot twee bullish signalen voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’