Safe Vault / Haven
Bitcoin

Bitcoin versus de bankencrisis

De Amerikaanse bankensector werd de afgelopen weken opgeschrikt door een aantal gigantische faillissementen. Onder andere Silicon Valley Bank en Signature Bank bezweken onder de druk van de renteverhogingen van de Federal Reserve. Bitcoin presteert ondertussen fantastisch, omdat investeerders de digitale munt zien als een veilige vluchthaven in tijden van economische rampspoed. De onderstaande grafiek toont hoe Bitcoin zich vanaf begin maart manifesteerde als een solide bescherming tegen de onrust binnen de bankensector.

Bitcoin versus de bankencrisis. Bron: Tradingview

Een plus van 23 procent

De bankencrisis lijkt voor een grote groep investeerders een lesje in de fundamenten van Bitcoin. Satoshi Nakamoto lanceerde de digitale munt in 2009 als antwoord op de traditionele financiële industrie, waarin banken keer op keer gered worden met belastinggeld. Nakamoto was daar helemaal klaar mee en ontwikkelde met Bitcoin een decentraal alternatief waar gecentraliseerde machtshebbers niets over te zeggen hebben.

Nu blijken de absolute schaarste en decentrale aard van Bitcoin voor investeerders twee hele interessante eigenschappen, omdat dit precies de dingen zijn die het traditionele financiële systeem niet kan bieden. Er is steeds meer nieuw overheidsgeld nodig om het traditionele financiële systeem in stand te houden en de volgenden bankencrisis lijkt een kwestie van tijd.

Het valt op dit moment niet meer te ontkennen dat de bankencrisis van de afgelopen weken misschien wel de beste reclame is die Bitcoin zich kon wensen. Na het lastige 2022, is het nieuwe jaar tot nu toe fantastisch geweest voor Bitcoin. Steeds meer mensen realiseren zich dat Bitcoin een blijvertje is en een belangrijke functie kan vervullen in vrijwel ieder portfolio.

Het vervolg van 2023

Wat we de komende periode van Bitcoin kunnen verwachten is lastig te zeggen. De markt reageerde in eerste instantie negatief op de renteverhoging van de Federal Reserve van gisteravond. Blijkbaar had de markt verwacht dat de Federal Reserve zich meer zou aantrekken van de bankencrisis en mogelijk al een pauze zou inlassen wat betreft de cyclus van renteverhogingen.

Die pauze kwam er niet en Federal Reserve voorzitter Powell sprak tijdens de persconferentie zelfs over het omvallen van Silicon Valley Bank als een uitzondering. Volgens Powell was het omvallen van de bank het gevolg van slecht risicomanagement en loopt de verdere bankensector in Amerika niet hetzelfde risico.

Uiteindelijk kan alleen de tijd ons leren of die woorden van Powell kloppen. Wat dat betreft zit de markt nu even in een limbo en is het wachten op de volgende belangrijke gebeurtenis die ons meer leert over de toekomst.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Wanneer gaat de Bitcoin koers weer stijgen?
Bitcoin ETF’s maken rampzalige week compleet met forse uitstroom
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken